A vállalkozók részéről továbbra is nagy az érdeklődés a 2011-ben létrehozott Hatvan Város Partnere program iránt. Az idei rendezvény már az ötödik alkalom volt, hogy Hatvan Város Önkormányzata összehívta a helyi cégeket, hogy egy közös konferencián vegyenek részt. A Nagy Endre Rendezvényteremben Horváth Richárd polgármester kiemelte: a partner program lényege, hogy a város és a városban élő cégek szoros kapcsolatot alakítsanak ki egymással.

–  A vállalkozások fontosak Hatvan számára, mivel munkájukkal segítik a települést, munkahelyeket biztosítanak, erősítik a lojalitást. Az együttműködés és a jó kapcsolat az önkormányzat, a cégek és a civil szervezetek között létkérdés. A helyi vállalkozások, a közösség és a város eredményei, nagymértékben hozzájárulnak településünk fejlődéséhez – fogalmazott a városvezető. A polgármester kitért rá, hogy olyan várost építenek, ahol számít a hatvaniak véleménye, mivel együtt, közös célokért dolgoznak. Kiemelten kezelik a helyi vállalkozásokat is, amelyek száma folyamatosan nő, a cégek pedig fejlődnek.

Elmondta, hogy előkészítés alatt áll több munkahelyteremtő projekt, ennek köszönhetően több száz, sőt akár ezer új munkahely valósulhat meg a következő években Hatvanban. Vannak olyan vállalkozók, akik már telket vásároltak, vagy hosszútávra béreltek a városban, mások pedig már keresik a helyeket. Horváth Richárd előadásában bemutatta a 2015-ben átadott beruházásokat, külön kiemelve a két városrészt összekötő Meszlényi hidat, ami nemcsak a közlekedésben hozott változást, hanem az új tónak köszönhetően közösségi térként is üzemel. A hulladékkezelő központ több település számára hozott jelentős fejlesztést, megvalósult a házhoz menő szelektív gyűjtés, és a környezettudatos hulladékkezelést is lehetővé tette.

Korszerűsítették a közvilágítást, energiatakarékos LED-fényekre cserélték a meglévő izzókat. Több közintézmény is megújult, napelemet kapott az 5. Számú Általános Iskola, de a Kodályon, a Liszt Ferenc Művelődési Házon és a Százszorszép Óvodán is elvégezték a nyílászárók cseréjét és a homlokzati hőszigetelést. Kerékpárutakkal bővült a város, Hatvant összekötötték Boldoggal a Zagyva mentén, kalandparkot és kerékpáros hidat is építettek. Mindemellett nagy hangsúlyt fektettek az egészségügyre is: milliárdos fejlesztések valósultak meg a kórházban, és Újhatvanban gyermekorvosi rendelővel bővítették a meglévő intézményt.

partnerprogram_14

Az idei fejlesztésekre rátérve beszámolt a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ létrehozásáról. Ahogy fogalmazott: a hatvaniak egy régi álma valósul meg azzal, hogy felsőfokú képzés jön létre a városban. A 2016-os tervek között beszélt a sportcsarnok építéséről, a szárazmalom épületének kihasználásáról, ezzel pedig a középső városrész dinamikus fejlesztéséről. Szó volt a Balassi Bálint úton végigvezető kerékpárútról, gyermekmedence építéséről, a könyvtár visszaköltöztetéséről és a zöldterületek megújításáról is.

– Továbbra is városépítő politikát folytatunk. A munka nem áll meg, Hatvan folyamatosan fejlődik – zárta gondolatait Horváth Richárd polgármester.

Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadásában Hatvan jelentőségéről beszélt. Ahogy mondta: országos szinten is nagy szerepe van a városnak, megyei tekintetben pedig az élen áll. Kiemelte, hogy a négy legfontosabb erőforrás birtokában áll. Ezek pedig: humán-, társadalmi, természeti és gazdasági erőforrások. Elmondta azt is: megfigyelhető, hogy eltűnnek a régi szakmák, helyette újak jelennek meg, ezek pedig mind változásokat eredményeznek. Éppen ezért kulcsfontosságú a szakképzés, ami Hatvanban kifejezetten erős és sokszínű.

A Robert Bosch Elektronika Kft. képviseletében Volker Schilling gazdasági ügyvezető igazgató elmondta, nagyon örülnek annak, hogy a várossal közösen, egy úton haladva tudnak fejlődni. Ez a folyamat pedig az utóbbi 3-4 évben még inkább felgyorsult és még eredményesebb lett. Rengeteg közös projekten dolgoznak együtt. Roger Seemeyer műszaki ügyvezető igazgató szerint az, hogy a hatvani gyár világszerte a legnagyobb autóelektronikai üzem, annak is köszönhető, hogy ilyen jó partnerségben vannak a helyi vállalkozókkal és az önkormányzattal. Előadásában részletesen szemléltette új termékeiket, amiket a legmodernebb eljárásokkal készítenek a gyárban, ahol összesen 3500 munkatársukkal dolgoznak együtt. Munkájukhoz kapcsolódóan pedig fontosnak tartják, hogy a hatvaniak családjukkal együtt jól érezzék magukat, ezért támogatják az óvodákat, iskolákat és a kórházat is.

Bolla Zsolt szenior önkormányzati kapcsolattartó a K&H Bank Zrt. szolgáltatásairól tartott előadást, és arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy az önkormányzatoknak, és kisebb vállalkozásoknak is indítanak programot. Ezáltal fejlesztési, továbblépési lehetőséget tudnak számukra biztosítani. Emellett már 2004 óta működik a Gyógyvarázs program, melynek segítségével gyermek egészségügyi szervezeteknek, intézményeknek tudnak támogatást nyújtani.

A helyi vállalkozók pedig szívesen vesznek részt a Hatvan Város Partnere programon, hiszen egy jó kezdeményezésnek tartják. Molnár Enikő sokáig külföldön élt, ám nemrégiben úgy döntött visszajön Hatvanba és saját vállalkozásba kezd. – Visszavágytam szülővárosomba, s mikor hazaértem láttam, hogy mennyit fejlődött a település. Ezért is döntöttem úgy, itt szeretnék egy vállalkozást nyitni, hogy ezzel is fejleszthessem Hatvant – fogalmazott.

Kovács Krisztián először vett részt ezen a programon, úgy értékeli, hasznos a rendezvény.  – Barátaimtól hallott, hogy érdemes eljönni ide, mert rengeteg új információt lehet szerezni a városról és más vállalkozókkal is megismerkedhetünk. Valóban megérte – összegezte.

A „Hatvan város Együttműködő Partnere” díjat 2015 évre vonatkozóan 5 vállalkozás részére adományozták: INTERHANDEL-2000 Kft., Szerelvény 60 Kft., Válócziné és Vas Bt., Zombori-60 Sütőipari Kft., FAIN és TÁRSA Kkt., Bakonyerdő Zrt.

partnerprogram_40

„Az év vállalkozása” díjat a Robert Bosch Elektronika Kft. kapta meg. A cég 1998-tól termel Hatvanban gépjármű elektronikai termékeket. A gyár ma már a Bosch csoport autóelektronikai divíziójának legnagyobb gyártó központja a világon. A vállalat fő profilja a vezérlő elektronikák és szenzorok sorozatgyártása, ezenkívül prémium kategóriájú gépjárművekhez készít műszerfalakat.

A Hatvanban gyártott elektronikai berendezések a vezetést biztonságosabbá, kevésbé környezetszennyezővé és kifizetődőbbé teszik. Világszerte már több mint 400 millió hatvani Bosch termékkel szereltek fel gépjárműveket. A gyár fontos része Hatvannak, támogatja az önkormányzati, városi és intézményi rendezvényeket, a helyi civil szervezeteket. A munkatársak száma folyamatosan emelkedik, a vállalat biztosítja a munkahelyteremtést.

A Robert Bosch Elektronika Kft. és Hatvan Város Önkormányzata között 2011 szeptemberében létrejött Együttműködési megállapodás értelmében a Hatvani Gesztenyéskert Óvodában a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél dolgozó munkavállalók gyermekei számára a 2011/2012. nevelési évben 2 óvodai csoport indítására került sor. A társulás eredményességét is bizonyítja, hogy a 2013/2014. nevelési évtől már 4 Bosch csoport működik. A Hatvani Szent István Általános Iskolában a 2013/2014. tanévtől a vállalat dolgozóinak gyermekei részére pedig egy első osztály megszervezésére is sor került. A hatvani gyár nemcsak az alapfokú oktatásban, de a felsőoktatásban is aktívan részt vesz, dolgozói számára a közösségi képzés megteremtésében jelentős szerepet vállal Hatvanban, melynek eredményeként 2016-ban megkezdheti működését a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ.

– Nagyon nagy megtiszteltetés ez számunka, hiszen itt dolgozunk a városban és jó érzés, hogy értékelik a munkánkat. Hatalmas elismerés ez nekünk – jelentette ki Roger Seemeyer műszaki ügyvezető igazgató. Volker Schilling gazdasági ügyvezető arról beszélt, hogy a Bosch eddig is aktívan részt vett a hatvani közéletben, a jövőben is szeretné támogatni, segíteni a várost, az oktatási intézményeket és az egészségügyet is.