A most 17 hetes Debóra kis súllyal született. Szülei szeretnék anyatejjel táplálni, ameddig lehetőségük van rá, így hetente kétszer teszik meg az utat Veresegyházról, ide a hatvani Anyatejgyűjtő Állomásra, hogy be tudják szerezni a baba táplálékát. Kovács Orsolya az orvosi recept felírása után két nappal már anyatejjel tudta táplálni gyermekét.  – Azért van szükségünk anyatejre, mert én csupán két hétig tudtam szoptatni. A férjemmel úgy gondoltuk, mivel a nagyobb testvére közösségbe jár, ellenállóbbá kellene tennünk a szervezetét. Ő még nagyon kicsi ahhoz, hogy tápszert kapjon. Ezért, és a járványügyi helyzetre való tekintettel szeretnénk, hogy addig kapjon anyatejet, ameddig lehet – mondta. Az édesanyja hozzátette, hogy lényegesnek tartja az anyatejet gyermeke immunrendszerének megfelelő működéséhez. Fontosnak tartja továbbá, hogy ellenőrzött forrásból származzon a tej, amit ad lányának. Debóra szépen fejlődik, hiszen születésekor 3 kiló volt, most pedig testsúlya már meghaladja a 7 kg-t. 

Balázsné Kiss Virág gyakorlott tejadó. A nagymamája és az anyósa is rendszeresen adott le anyatejet, innen tudta, hogy van ilyen lehetőség. Mivel van többlet teje nem volt kérdés számára, hogy éljen ezzel a módszerrel, mert tudja azt, hogy amit ő nem tud felhasználni, az másnak nagy segítséget jelent. Emellett az ő teje is később apad el, így tovább tudja szoptatni saját babáját is. Az elején félt belevágni, mert nem tudta pontosan hogyan működik a rendszer. – Három vizsgálat van, egy vérvétel, egy tüdőszűrés és egy székletvizsgálat. Megijedtem ennek hallatán, de tényleg nagyon gyorsan el lehet intézni. Egy nap alatt megvan ez a procedúra, és az intézményben dolgozók is segítenek időpontszerzésben. A szakrendelőkben is nagyon segítőkészek, mivel tudják mennyire fontos az anyatej a babáknak. Úgyhogy egy nap alatt elintéztem mindent, ami szükséges – részletezte.

Az anyatej a legfontosabb tápláléka egy újszülöttnek, azonban nem minden édesanya tudja természetes úton etetni saját gyermekét. Ezért fontos munkát végez az Anyatejgyűjtő Állomás. Silkó Olivérné, az intézmény egyik asszisztense elmondta: nagyobb a kereslet, mint a kínálat. – Azért is indítottunk januárban is egy anyatejgyűjtő kampányt, hogy motiváljuk az anyatejet adó anyukákat, mivel nagyon sok koraszülöttel keresik meg intézményünket. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sokan megyén kívülről jönnek tejet igényelni. Például a tavalyi évben 16 települést szolgáltunk ki. Mindig szükség van anyatejre, mert a nagyobb mennyiséget még jobban tudjuk elosztani. Ezért is kérjük azokat az anyukákat, akiknek van többlet tejük arra, hogy keressenek meg minket, és támogassák a rászorulókat. Hiszen minden csepp számít! – foglalta össze. Az Anyatejgyűjtő Állomás asszisztense hozzátette: jelenleg 11 újszülött van, akiknek anyatejet igényelnek, azonban sokszor nem tudják biztosítani nekik a maximálisan adható mennyiséget.

Kezdőkép: archív