Zsuffa Tünde neve sokak számára ismerősen cseng Hatvanban. Az írónő több alkalommal is járt már a városban, hogy népszerűsítse könyveit. Műveiben leginkább a kommunista diktatúra borzalmas eseményeit eleveníti fel. Zsuffa Tünde családtagjai több ízben megtapasztalták azokat a szörnyűségeket, amit a hatalmon lévő vezetők elkövettek. Ennek köszönhetően alkotásaiban meglepő őszinteséggel leplezi le a tetteket, amelyekről sokan a mai napig nem mernek beszélni. – A Paprika rummal című könyvemben az édesapám történetét dolgoztam fel az Ingeborg című regényemmel pedig a nagybátyám emlékének tisztelgek. Ez a legnyomasztóbb írásom, minden olyan – eddig ki nem mondott, le nem írt – dolgot megpendítek, amikről ez idáig nem volt lehetőségem tabuk nélkül elmondani a véleményem – mondta.

A történet az egykori NDK-ban élő kémnő, Ingeborg életét mutatja be. A kiszolgáltatott helyzetből, az elnyomók egyik vezéralakjává vált főszereplő beteg lesz, majd sok év elteltével Bolíviába menekül a múltja elől. Itt találkozik Caroline-nal. Kettejük viszontagságos kapcsolatán keresztül pedig végigkövethetjük a szereplők jellemváltozását.

Az írónő eltökélt szándéka, hogy köteteiben fény derüljön azokra az elszomorító eseményekre, amikről nem esik szó a tankönyvekben.

Fotó: Albert Péter