A kémény ellenőrzése és tisztítása magánszemélyeknek ingyenes, amennyiben az szükséges. Idén is a 1818-as számon igényelhető a szolgáltatás, illetve online is megrendelhető. A társasházakba a katasztrófavédelem kéményseprői automatikusan, egy megtervezett társasházi sormunkaterv alapján érkeznek. A vármegyei katasztrófavédelem illetékességébe tartozó társasházak felülvizsgálati terve letölthető a kéményseprés központi honlapjáról.

A Heves Vármegyei Ellátási Csoport kéményseprői a héten megtartották az éves felkészítő ülésüket az egri katasztrófavédelmi kirendeltségen. A katasztrófavédelem kéményseprői előadásokat hallgattak meg munkavédelem és tűzvédelem témában, majd interaktív formában megosztották a tavalyi év tapasztalatait a kémények tömörségi vizsgálatairól, a nyílt égésterű készülékek megfelelő levegő utánpótlásának kiemelt fontosságáról, illetve a szén-monoxid-érzékelők nélkülözhetetlen szerepéről a mérgezések elkerülésének érdekében. A katasztrófavédelem weboldalán évek óta elérhető a megbízható és a kerülendő balesetmegelőző berendezések listája. A pozitív lista a tavalyi év végén újabb készülékkel bővült.

Az előadók kiemelték, hogy a kéményseprők és a katasztrófavédelem közös célja 2023-as évben is a kéménytüzek, és azokból adódó lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzése. A biztonság kulcsa a rendszerességben rejlik, egy rendszeresen tisztított kémény – szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente – sokkal kisebb tűzveszélyt jelent az ingatlanra. Ha megfelelő tüzelőanyaggal fűtünk nem rakódik le veszélyes mennyiségű korom a falára, mely tüzelés hatásra meggyullad. A tüzelő- és fűtőberendezések rendszeres mérőműszeres ellenőrzésével pedig megállapítható, hogy az eszköz biztonságosan működik, vagy pedig veszélyes szén-monoxidot termel működése közben. 

A célt a szakemberek közös munkával törekszenek elérni, a tűzoltók kéménytüzek után minden alkalommal értesítik a kéményseprő kollégákat, az ilyen tűzeseteket követően nekik kell átnézni, hogy mennyire károsodott a füstelvezető, tisztítást követően használható-e.

Forrás: heves.katasztrofavedelem.hu

Kezdőkép: archív