Matematikával folytatódott az érettségi kedd reggel. A DISZI-ben fél kilenckor bontották a feladatlapokat tartalmazó dobozokat, a tanulók közben már izgatottan várakoztak a tantermekben. A diákok azt mondták, sokat gyakoroltak a mai vizsgára. – Nagyon izgulok, a legjobbakban reménykedek. Úgy készültem rá, hogy az előző éves érettségi feladatokat oldottam meg, és interneten kerestem példákat. Ha valamit nem értettem, akkor elmagyarázták az osztálytársak, vagy a matektanárnőtől kértem segítséget – mondta Tácsik Blanka.

A felügyelőtanárok még az érettségi előtt ismertették a vizsgaszabályokat. A mai napon több segédeszközt használhattak a tanulók, így vihettek magukkal függvénytáblázatot, a szöveges adatok tárolására nem alkalmas számológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt is. A matematika középszintű érettségi vizsga kitöltésére most is három óra állt a diákok rendelkezésére, két feladatsort kaptak. Az első részben voltak gráfok, halmazok, valószínűségszámítás, és koordinátageometria, míg a másodikban függvényes, síkgeometriáról szóló és kamatos kamatszámításos feladatokat kellett megoldani. A tanulók délben fellélegezve léptek ki a tantermekből, többségük elégedetten távozott. – Igazából az egész könnyen ment, 1-2 feladatban bizonytalan voltam, de a tanárnőnk jól felkészített. Szinte mindenre tudtam a választ, egyik hely sem maradt üresen. Ötösre számítok, de a 4-es biztos meglesz – fogalmazott Pető Kornél.

Vasné Balogh Beátaa Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának matematikatanára azt mondta, az idei feladatsor nem volt nehezebb, mint a tavalyi. – Ugyanolyan típusú feladatok voltak, mint eddig, nem volt nehezebb az előző évekéhez képest. A 45 perces része szerintem könnyebb volt, mint a tavalyi, a 135 perces részben voltak nehezebb, és könnyebb feladatok egyaránt, de volt olyan statisztikai feladat, ami a gyerekek többségének jól ment – részletezte.

Vincze Dániel az intézmény igazgatója elmondta, mindent megtettek azért, hogy a diákok felkészüljenek. – A tanulók, akik az érettségire történő felkészítésben vesznek részt négy évig tanulják a kötelező érettségi tantárgyakat. Sajnos két év covid időszak közbeszólt, de úgy gondolom mindent megtettünk azért, mind az elektronikus felületen, mind pedig a későbbiek során, amikor már kontaktórák voltak. Tartottunk felzárkóztató órákat, mely segítségével a megfelelő tudásszintet el tudták sajátítani tanulóink – mondta.

A Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumában 83-an vizsgáztak ma középszinten. Az írásbeli érettségi szerdán történelemmel folytatódik, ezután a nyelvi, választott és a szakmai tárgyak következnek. 

Fotó: Albert Péter