A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya februárban és márciusban átfogó közvélemény kutatást végzett a 11.-es tanulók körében, melynek témája a drogfogyasztás és tudatmódosító szerek használata volt. A felmérést Heves – és Nógrád megyében készítették el 2500 diák részvételével.

Papp Zoltán, a Heves Megyei Kormányhivatal Egészségfejlesztési osztályának vezetője elmondta: a diákok névtelenül tölthették ki a kérdőíveket, melyek elsősorban azt próbálták feltérképezni, hogy melyek azok a tudatmódosító szerek amiket ez a korcsoport kipróbál, rendszeresen használ vagy veszélyesnek talál.

A kutatás eredményei több szempontból is feldolgozásra kerülnek, mely a drogprevenciós munkákban fontos segítséget jelent a szakembereknek.  – A felmérésből kiderült, hogy a legismertebb illegális szerek ebben a korcsoportban a marihuána, az ún. biofű és a nem orvosi javaslatra felírt nyugtató szerek voltak. Fény derült arra is, hogy a legális szereket, mint például az alkoholt vagy cigarettát a fiatalok kevésbé érzik veszélyesnek, holott ezek is súlyos függőséghez és életminőség romláshoz vezethetnek – részletezte a kutatás eredményeit Papp Zoltán.

A Heves Megyei Kormányhivatal Egészségfejlesztési osztályának vezetője kiemelte: a tapasztalatok és a felmérés adatai azt mutatják, hogy a szülőkkel való bizalmi kapcsolat, valamint egy jó csapathoz, mint például vallási vagy sport közösséghez való tartozás, jelentős védő tényezőként tud játszani a fiatalok életében.