Az 1849. április másodikai hatvani csatára emlékeztek az évforduló napján Hatvanban. A délelőtti megemlékezést követően, délután a Népkertben folytatódtak a programok, ahol Huszártáborba várták a gyermekeket. Itt fegyverbemutatón vehettek részt, a Fabatka Portán népi játékokkal találkozhattak, de kipróbálhatták milyen egy fazekas, esztergályos vagy éppen kovács mestersége. Egy kincskereső játékkal egybekötött kalóz előadást is bemutattak a kicsiknek, a Hatvankodók pedig táncházba hívták a közönséget.

A nap leglátványosabb részében csatatérré változott a Népkert: a hagyományőrzők újrajátszották az 1849. április másodikai történéseket. A jelenlévők részletesen megismerhették, miként is zajlott az ütközet. Bemutatták a felderítés szakaszát, a párbajt, valamint a lovasság, a gyalogság és a tüzérség összecsapását. Ágyúdörgések, lovasrohamok tették még életszerűbbé az ütközetet. A jelenlévők előtt megelevenedett, ahogy a magyarság legyőzte az osztrákokat. A Hatvannál harcolók bátorságának gyorsan híre ment, ez pedig morális erőt adott a teljes magyar seregnek.

– Tavaly voltunk először, s már akkor annyira megtetszett, hogy nem hagyhattuk ki idén sem. A lányaim a csatabemutatót és a kézműves foglalkozásokat is nagyon élvezték – értékelte a napot Horváthné Piroska. – A gyermekek és mi is nagyon jól éreztük magunkat. Jók voltak a csata köré épített programok is, és a vattacukor is finom – fogalmazott Simicska Otília. Zsámboki István szerint pedig a legjobb az egészben, hogy ismét megvertük az osztrákokat.

A programok mellett ezen a napon is sokan ellátogattak a Hatvani Vadasparkba, aminek újdonsága, hogy ezen a hétvégén büfé is várta az idelátogatókat. Ugyanakkor a dottó is járta az utakat, így „vonatos” városnézésre is volt lehetőség vasárnap.