Számos alkotás közül kellett kiválasztania a legjobbakat a zsűrinek a XXII. Országos Portré Biennálén. Több mint 360 művet küldtek be, ebből 131-et díjaztak, és mintegy 100 alkotást állítottak ki a Hatvani Galériában.

A zsűrit H. Szilasi Ágota művészettörténész, F. Balogh Erzsébet festőművész és Tompa Z. Mihály galériavezető alkották. Az ő döntésük alapján az arany diplomát és Hatvan város polgármesterének díját Ázbej Kristóf, budapesti művész kapta, Madelaine című alkotásával. – Ez egy fuzionista mű, digitális technikával készült. Számítógépen dolgoztam, és később nyomtattam vászonra. Festői elemeket vittem be a kép elkészítéséhez, egyfajta digitális festményt alkottam. Ismert és kevésbé ismert művekből vettem a mintákat, és gyúrtam össze ezt a fiktív portrét – fejtette ki Ázbej Kristóf, aki mintegy négy évvel ezelőtt készítette el mostani nyertes művét.

Diplomát és a Hatvani Galéria díját kapta Bugyi István József, boldogi művész. Árulkodók című alkotását értékelte a zsűri. – Mindig örömmel tölt el, ha Hatvanban állíthatok ki, és még nagyobb öröm, ha díjaznak is. Mostani tollrajzom két részes, emberek közötti interakciót ábrázol, nem konkrét személyekről. Jelen esetben szereplőim árulkodnak, mint ahogy a cím is mutatja. Besárgult, több tízéves sörkartonokra vittem fel ezeket az alkotásaimat – mondta Bugyi István József.

A díjazottaknak Szinyei András alpolgármester és H. Szilasi Ágota adták át a diplomát.

 

Díjazottak:

 

 

 

Arany diploma és Hatvan város polgármesterének díja: Ázbej Kristóf

Ezüst diploma és Hatvan város alpolgármesterének díja: Gyémánt László

Bronz diploma és Hatvan város alpolgármesterének díja: Mara Kinga Villő

Bronz diploma és Hatvan város alpolgármesterének díja: Zilahy Zoltán

Diploma és a Hatvani Galéria díja: Bugyi István József

 

 

 

 

 

Fotó: Bajzáth Gergő