A januári testületi ülés közmeghallgatással indult Hatvanban. Néhányan már előzetesen írásban jelezték kérdéseiket, így került rögtön szóba az Ady Endre Könyvtár sorsa. – A könyvtár kapcsán feltett szándéka a városvezetésnek, hogy visszaköltöztessük az eredeti helyére – szögezte le a polgármester.

Erre vonatkozóan három pályázatot is benyújtottak. Ezek eredményét azonban meg kell várni, ha az elbírálás előtt elkezdik a munkát, azonnal eltiltják a várost a lehetőségtől. Horváth Richárd hozzátette: a könyvtár költözésére és a kisebb felújítási munkákra szánt pénz a városi költségvetésben rendelkezésre áll, így ha nem is nyernek a pályázatok, az önkormányzat önerőből elindítja a munkát.

Az elmúlt hetekben felröppent hírről is érdeklődtek a hatvaniak, miszerint az önkormányzat tiltja a kóbor macskák etetését, sőt egyenesen üldözteti az állatokat. Horváth Richárd határozottan cáfolta ezeket az állításokat. Ugyanis érkezett egy lakossági bejelentés, hogy az egyik lakótelepen problémát okoznak a kóbor macskákat etető lakók. Az önkormányzat azonban egy állatbarát megoldást dolgozott ki.

– Felvettük a kapcsolatot egy civil szervezettel, amely vállalta, hogy összegyűjti a cicákat, ellátja a megfelelő oltásokkal és segít gazdát találni az állatoknak – ismertette a polgármester az ügy felelősségteljes megoldását.

Bíró József, az egyik helyi véleményoldal szerkesztője idén is megfogalmazta bírálatait a városvezetéssel szemben. Emellett érdeklődött arról is, hogy valóban a városba kerülnek-e a fóti gyermekváros lakói, ismét aggodalmát fejezte ki a kerékpárúttal kapcsolatban és az úgynevezett csokigyár-beruházást is kifogásolta. Utóbbinál azt is szóba hozta, hogy szír tulajdonú a vállalat.

– A csokigyárral kapcsolatban érdekes, hogy az a szír gazdasági menekült jó menekült, aki pedig az életéért küzd, az önök számára rossz menekült – állította Bíró József.

Horváth Richárd azt mondta: a fóti gyermekváros lakóiról nem kapott hivatalos információt, ezzel kapcsolatban nem keresték a városvezetést. Emlékeztetett, hogy a kerékpárutat kijavították és a garanciális időszakot is meghosszabbították. A kerékpáros kalandpark pedig a tervek szerint hangsúlyosabb helyet foglal majd el a település turisztikai koncepciójában. A polgármester hangsúlyozta: a munkahelyek mellett még több előnye is lesz a hatvani csokigyárnak. – Ötödik generációs vállalkozó Ghraoui úr, 547 új munkahelyet hoz a városba, ezenkívül szeretne létrehozni egy képzési centrumot és egy csokoládémúzeumot is, amely kiválóan illeszkedik a turisztikai elképzeléseinkhez – reagált Horváth Richárd.

A közmeghallgatáson még elhangzott, hogy újra rendeznek Expót Hatvanban, várhatóan már idén, Reggae Camp viszont nem lesz többet a sok lakossági panasz miatt. Egy régészeti park kialakítása is a tervek között szerepel, de mindezek előtt a helyi bronzkori lelőhelyet még feltárják egri szakemberek. A városban kivágott fákat továbbra is szétosztják tűzifaként a rászorulók között. A Sárkány-köz hasznosítására pedig megvannak a tervek, ezek megvalósítását is pályázati forrásból fedezné az önkormányzat.