A hatvani Grassalkovich úti üzletsor előtt lévő padok a pihenni vágyókat szolgálják, az ülőhelyeket a lakosok többsége tisztán és sértetlenül szeretné igénybe. Az idő vasfoga azonban koptatja ezeket a padokat, a faanyag elöregszik, ezért esztétikai és kényelmi szempontból is fontos azok időnkénti rekonstrukciója. Ezért is döntött úgy a képviselő-testület ezeknek az utcabútoroknak a felújításáról, a padok újradeszkázásáról.

A cserénél azonban nem akármilyen léceket használtak, a 10 padhoz szükséges deszkák újrahasznosított textilalapú anyagokból készültek, ezáltal jelentősen hozzájárulva az anyaghasználat csökkentését célzó uniós előírásokhoz és a körforgásos gazdaság megteremtéséhez.

A recycling technológia és főként a textilhulladék újrahasznosítása kiemelt fontosságú a mai modern, pazarló fogyasztási szokásokkal teli világban. Például egyetlen darab póló előállításához 2700 liter víz szükséges, amelyből egy átlagos ember 2 és fél évig jutna ivóvízhez. Emellett a textilgyártás a globális vízszennyezés 20%-áért felelős. Világviszonylatban az összes hulladék 70-80%-át is kiteheti a textilhulladék, mely problémát eddig “jobb esetben” égetéssel oldották meg. De elrettentő példaként említhetnénk például a chilei Atacama-sivatagot, ahol a fast fashion ruhákból több ezer tonna textilhulladék halmozódott fel, amely már az űrből is jól látható.

Ezek a lécek tehát nem csak a környezetvédelemhez járulnak hozzá, de 40 százalékkal erősebbek és strapabíróbbak a hagyományos anyagokhoz képest, és ellenállnak a környezeti hatásoknak. Felületükről lepereg a festék, az olaj és a zsír, ütésállók, tartósak és rugalmasak, továbbá jól viselik a szélsőséges időjárást is. Telepítésük után tehát évekig semmilyen karbantartás nem igényelnek, amivel jelentős fenntartási költséget lehet megtakarítani. Az esetlegesen megrongálódott termékeket pedig a gyár – a speciális technológiának köszönhetően – több alkalommal is újra tudja hasznosítani.

A városban folyamatos a köztéri padok felújítása és karbantartása. A Hatvani Szolgáltató Kft. rendszeresen ellenőrzi az utcabútorok minőségét, ha pedig szükség van rá, azonnal elvégzik a szükséges munkálatokat.