A múlt héten a Radnóti téri körforgalomnál a bicikliseket ellenőrizték a rendőrök. Átnézték a kormány és a fékek műszaki állapotát, illetve a prizmákat és a csengőket is. A fokozott közúti ellenőrzés a “Látni és látszani” országos közlekedésbiztonsági kampány keretében zajlik. A projekt célja, hogy minél szélesebb körben legyen alapvető a közlekedésbiztonsági és balesetmegelőzési normák követése.

Cseppentő Ottóné éppen a Radnóti téren kerékpározott, mikor megállították őt egy ellenőrzésre. A rendőrök az átvizsgálás és a tájékoztatás után, ahol hiányosságot fedeztek fel, ott nem büntettek, hanem segítettek. – Hiányos volt a biciklim felszerelése, de a rendőrök pótolták ezt. Láthatósági mellényt és lámpákat is kaptam, így már biztonságosan – mondta Cseppentő Ottóné.

Tomcsányi Andrea rendőr százados elmondta, ősszel a ködös, szürkés idő a jellemző, ilyenkor megnövekedhet a közlekedési balesetek száma is, így kiemelten fontos, hogy jól láthatóak legyünk. Ajánlott színes ruhákat viselni, ha kerékpározni indulunk. Fontos, hogy használjunk fényvisszaverő eszközöket, és hogy a kerékpár megfelelően ki legyen világítva. Mindezek mellett elől és hátul világító berendezéseket kell használni, illetve fényvisszaverő prizmát kell hátul elhelyezni – részletezte Tomcsányi Andrea rendőr százados.

A kampány felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a megfelelő láthatósági eszközök használatával, az egymással szembeni toleranciával, az odafigyeléssel, valamint a közlekedési szabályok betartásával megelőzhetőek a balesetek.