Forralt bor

Hozzávalók:

  • 1 üveg vörösbor (kb. 750 ml)
  • 2-3 evőkanál barna cukor vagy méz
  • 1 narancs (karikákra vágva)
  • 6-8 szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd
  • 1 csillagánizs
  • Egy csipetnyi őrölt szerecsendió
  • Egy csipetnyi őrölt gyömbér (opcionális)

Elkészítés:

  1. Egy lábasban közepes lángon melegítsd fel a bort, ne forrald.
  2. Adj hozzá cukrot vagy mézet, majd keverd, amíg feloldódik.
  3. Tegyél bele narancskarikákat, szegfűszeget, fahéjrudat, csillagánizst, szerecsendiót és a gyömbért (ha használsz).
  4. Melegítsd további 15-20 percig alacsony lángon, majd szűrd le és tálald bögrében.

Mézeskalács ízű tej

Hozzávalók:

  • 500 ml tej (tehetsz hozzá növényi tejet is)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • Egy csipetnyi szerecsendió és szegfűszeg
  • 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)

Elkészítés:

  1. Egy lábasban melegítsd fel a tejet közepes lángon.
  2. Adj hozzá mézet, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót és szegfűszeget.
  3. Keverd össze alaposan és folyamatosan melegítsd, de ne forrald.
  4. Ha szeretnéd, adj hozzá vanília kivonatot az extra ízért.
  5. Szűrd le, majd tálald bögrében vagy pohárban.

Karácsonyi koktélok

Mézes-diós martini

  • 50 ml diós likőr
  • 25 ml mézlikőr vagy méz-szirup
  • 25 ml tejszín vagy tejes likőr (pl. Baileys)
  • Díszítéshez: darált dió

Keverd össze a diós likőrt, mézlikőrt vagy méz-szirupot és a tejszínt shakerben jéggel. Rázd össze alaposan, majd szűrd le egy martinipohárba. Díszítsd a peremez darált dióval.

Meggyes-fahéjas punch

  • 500 ml meggylé
  • 250 ml narancslé
  • 250 ml alma vagy alma-körteszörp
  • 2 fahéjrúd
  • 4-5 szegfűszeg
  • Díszítéshez: narancskarikák és fahéjrúd

Egy fazékban melegítsd fel a meggylevet, narancslevet és szörpöt közepes lángon. Adj hozzá fahéjrudakat és szegfűszeget. Melegítsd körülbelül 10-15 percig, majd szűrd le és tálald forrón. Díszítsd narancskarikákkal és fahéjrúddal.

Kezdőkép: MI