Forralt bor
Hozzávalók:
- 1 üveg vörösbor (kb. 750 ml)
- 2-3 evőkanál barna cukor vagy méz
- 1 narancs (karikákra vágva)
- 6-8 szegfűszeg
- 2 fahéjrúd
- 1 csillagánizs
- Egy csipetnyi őrölt szerecsendió
- Egy csipetnyi őrölt gyömbér (opcionális)
Elkészítés:
- Egy lábasban közepes lángon melegítsd fel a bort, ne forrald.
- Adj hozzá cukrot vagy mézet, majd keverd, amíg feloldódik.
- Tegyél bele narancskarikákat, szegfűszeget, fahéjrudat, csillagánizst, szerecsendiót és a gyömbért (ha használsz).
- Melegítsd további 15-20 percig alacsony lángon, majd szűrd le és tálald bögrében.
Mézeskalács ízű tej
Hozzávalók:
- 500 ml tej (tehetsz hozzá növényi tejet is)
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- Egy csipetnyi szerecsendió és szegfűszeg
- 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
Elkészítés:
- Egy lábasban melegítsd fel a tejet közepes lángon.
- Adj hozzá mézet, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót és szegfűszeget.
- Keverd össze alaposan és folyamatosan melegítsd, de ne forrald.
- Ha szeretnéd, adj hozzá vanília kivonatot az extra ízért.
- Szűrd le, majd tálald bögrében vagy pohárban.
Karácsonyi koktélok
Mézes-diós martini
- 50 ml diós likőr
- 25 ml mézlikőr vagy méz-szirup
- 25 ml tejszín vagy tejes likőr (pl. Baileys)
- Díszítéshez: darált dió
Keverd össze a diós likőrt, mézlikőrt vagy méz-szirupot és a tejszínt shakerben jéggel. Rázd össze alaposan, majd szűrd le egy martinipohárba. Díszítsd a peremez darált dióval.
Meggyes-fahéjas punch
- 500 ml meggylé
- 250 ml narancslé
- 250 ml alma vagy alma-körteszörp
- 2 fahéjrúd
- 4-5 szegfűszeg
- Díszítéshez: narancskarikák és fahéjrúd
Egy fazékban melegítsd fel a meggylevet, narancslevet és szörpöt közepes lángon. Adj hozzá fahéjrudakat és szegfűszeget. Melegítsd körülbelül 10-15 percig, majd szűrd le és tálald forrón. Díszítsd narancskarikákkal és fahéjrúddal.
Kezdőkép: MI