Megtartották csütörtökön az augusztusi testületi ülést, amely a középiskolások beszámolójával kezdődött. A Hatvani Bajza József Gimnázium, a Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnázium, valamint a Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói mutatták be a tavalyi tanévet. Ezt követően Horváth Richárd polgármester megállapította a határozatképességet majd ismertette a napirendi pontokat.

A testület egyebek mellett döntött a közétkeztetés digitalizálásáról, vagyis év végén elindítják az E-Menzát, amellyel korszerűbb és egyszerűbb lesz az iskolai, óvodai étkeztetési folyamat. Határoztak 12 gyermek életkezdési támogatásáról is, valamint a testület egyhangúlag elfogadta az önkormányzati cégek féléves beszámolóját. Horváth Richárd polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta: az idei év költségvetése a szigorú gazdálkodás elvét követi, és ezeknek az intézményeknek egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben is sikerült követni és betartani a közösen meghatározott célokat. – Nagyon fontos, hogy mindaz a változás, amelyet generálnunk kellett, és azok az intézkedések, amelyeket meg kellett hoznunk, azok nem az önkormányzati döntések, hanem mind külső hatások következményei, és ugyanúgy ahogy egy gazdálkodó szervezetnek is, egy önkormányzatnak is folyamatosan alkalmazkodnia kell a kialakult helyzethez. Ennek kapcsán rendkívül szigorú döntéseket hoztunk a gazdálkodásunkat illetően, ez igaz a cégeinkre, igaz az intézményeinkre és igaz az önkormányzatra is. Most a beszámolók alapján látjuk, hogy ezek az intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, mind a cégvezetőink, mind az intézményvezetőink, a kollégáink és a testület is végigvitte ezt a folyamatot, betartottuk a saját magunk által meghozott döntéseket, és ennek pozitív eredménye látszik a város gazdálkodásán, az intézményeinken és a cégeinken – hangsúlyozta.

A képviselők szavaztak arról is, hogy szeptember elején elindult az e-roller rendszer Hatvanban, amely egy új alternatívát kínál majd a felhasználóknak a közlekedés során. – Ez azért nagy büszkeség, mert a városban ilyen szolgáltatás még nem volt. Hamarosan egy tesztidőszak kezdődik majd, és meglátjuk, hogyan és miképpen üzemel ez a szolgáltatás, a városban 80-120 darab roller lesz elérhető. Úgy gondolom, hogy ez tud segíteni azoknak, akik a közlekedés egy környezetkímélőbb formáját szeretnék választani – mondta.

A testületi ülésen döntöttek arról is, hogy idén is lesz terményvásár, ami azt jelenti, hogy most is mindösszesen 500 forintért vásárolhatnak majd burgonyát, almát és hagymát a lakosok. – A városvezetés életében nagyon fontos az, hogy segítsünk a hatvaniaknak a mindennapokban, és próbáljunk meg gondoskodni azokról, akiknek szüksége van rá, és ennek egyik formája az, hogy terményt osztunk. Most 2 döntés volt ezzel kapcsolatban, az egyik az, hogy plusz forrást kellett hozzátennünk, hiszen ugyancsak drágultak a termények, de természetesen a város, a költségvetés biztosítja a plusz forrást, a másik döntés pedig arról szólt, hogy változatlan helyszíneken változatlan feltételek mellett történik majd a burgonya, a hagyma és az alma átadása – közölte.

A képviselők határoztak arról is, hogy az autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás közötti közutat Pálhidy Mihály térnek nevezzék el, tisztelegve az állomásfőnök-helyettes hősi helytállása előtt, aki mintegy 1200 ember életét mentette meg az állomást ért bombatámadás során. Továbbá az „Év Madárbarát települése” díj pályázata is napirendi pont volt, valamint szavaztak az Ady Endre Könyvtár igazgatói posztjáról is, amelyet Varga Zsuzsa kapott meg.

Fotó: Albert Pétere