Advent első vasárnapjával megkezdődött a karácsonyi ünnepkör. A három lila és egy rózsaszín gyertyával feldíszített adventi koszorú hagyománya a közös karácsonyvárást segíti, a gyertyák színei pedig szimbolikus jelentéssel bírnak: a lila a bűnbánatra, a rózsaszín az örömre utal.

Hatvanban már hagyomány, hogy együtt ünnepli a város az adventi időszakot. Idén a Grassalkovich  Énekegyüttes műsorával kezdődött a karácsonyra való felkészülés a Belvárosi Szent Adalbert Plébániatemplomban, ezt követően pedig a Kossuth téren folytatódott az este, ahol sokan gyűltek össze. Horváth Richárd polgármester egy, az adventi vásárba látogató kislánnyal közösen gyújtotta meg a város koszorújának első gyertyáját.  A városvezető hangsúlyozta: az adventi készülődés arról szól, hogy egy nehezebb időszakban is tiszta szívvel hangolódhassunk az ünnepre, és az ember legyen készen arra, mikor eljön a karácsony.

Karácsonykor mindig a tökéletességre törekszünk: a fa legyen gyönyörű, az ételek legyenek a legfinomabbak, az ajándékok pedig fényűzőek. Ennek az ünnepnek azonban nem erről kell szólnia. A karácsonynak békésnek, boldognak, meghittnek kell lennie, és együtt kell lennünk azokkal, akiket szeretünk. Én ezt kívánom önöknek, egy nyugodt adventi készülődést, és egy békés, boldog karácsonyt! – hangsúlyozta a polgármester.”

A Városháza előtti téren folyamatosan várják a látogatókat, a karácsonyi vásárban kürtőskalácsot, forralt bort és különböző ajándékokat lehet vásárolni. Emellett élő állatos betlehemi jászollal, fényalagúttal, valamint Mikulás-házzal is lehet hangolódni a karácsonyra. A legkisebbek pedig felülhetnek az ingyenes körhintára is. Mindezeken túl asztalokat, könyöklőket és hőgombákat is kihelyeztek, hogy mindenki kényelmesen leülhessen beszélgetni és elfogyassza ételét. Az ünnepi programok jövő héten is folytatódnak, december harmadikán, szombaton 17:00-kor Singh Viki koncertje, advent második vasárnapján pedig 16:00-tól festményprédikáció várja az ünneplőket a Hatvani Református Templomban, ezt követően pedig 18:00-kor a főtéren Dr. Tatai István református lelkész meggyújtja a második gyertyát is.