Gyerekzsivajjal telt meg a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. A vadász-gyereknapra interaktív programokkal és előadásokkal készültek a családoknak. A kicsik találkozhattak olyan madarakkal, mint a macskabagoly, vándorsólyom, arapapagáj, a bátrabbnak pedig meg is etethették és simogathatták ezeket. – A madarak nagyon tetszettek, a bagoly volt a kedvencem, az arapapagájt meg is etettem. A kovácsmesterséget próbáltam még ki, nagyon tetszik a program – mondta Musai Luca Partícia.

Több egyesület is kitelepült a rendezvényre, a Vadonleső standjánál például az érdeklődők többet megtudhattak az év emlőséről, a vakondról. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság asztalánál pedig a gyerekek játékbékát menthettek, egy fatáblán denevérek orrát egyensúlyozhatták a helyére, továbbá a bagoly ládában tapogatózva felfedezhették a park terméseit.– Szeretnénk megmutatni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természeti értékeit, növény- és állatvilágát. Memóriajátékban, kirakósjátékban tudják ezeket a gyerekek megismerni. Ezzel a természetvédelemhez tudunk hozzájárulni, hogy a jövőben a következő generációja ügyeljen erre – részletezte Bíró Tibor, oktatási referens.

Volt csillámtetoválás, arcfestés, ugrálóvár, a kovácsműhelynél a gyerekek elkészíthették saját nyakláncukat, egy külön elkerített részen pedig lovagolni is lehetett. A programok között szerepelt még állatsimogató, vadászkutya- és madársuli bemutató, valamint dog dancing, ahol Juhász Anikó táncos produkciót tartott négylábúival. Kézművesek is kitelepültek az eseményre, asztalaiknál a többi között levendulából készült illatpárnát, kőből faragott állatokat, fa játékokat, babákat, agancsból készült tárgyakat lehetett kapni.

Lakatos Anna, a múzeum igazgatóhelyettese azt mondta, hogy sokan érdeklődtek az esemény iránt, mely azzal a céllal valósult meg, hogy közelebb hozza az emberekhez a vadászat hagyományait és kultúráját. – Szerintem fantasztikus volt ez a mai nap, az volt a célunk, hogy a hozzánk látogatók a vadászatról egy picit több pozitív impulzust kapjanak, ez úgy gondolom sikerült. A regisztrált látogatók száma több mint 800 fő volt, úgyhogy nagyon különleges nap ez a múzeum életében – foglalta össze.

A gyereknapon több koncert is volt, felléptek a Nagymarosi Ütősök, az egésznapos rendezvényt pedig a Csimota Zenekar előadása zárta. Az együttes a gyerekeket is bevonta a zenélésbe, így közösen énekeltek és csörgőztek.

Fotó: Albert Péter