Már elérhető a házi- és üzemorvosoknál a hagyományos influenza elleni védőoltás ami idén, a tavalyi évhez hasonlóan ismét térítésmentes nemcsak az idősek, és a kockázati csoportba tartozók, hanem valamennyi állampolgár számára. Déry Károly háziorvos elmondta: az influenza elleni oltás felvétele azért is különösen fontos, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel is együtt jár. Ezért a szakember mindenkit arra biztat, hogy éljen az influenza elleni ingyenes védőoltás lehetőségével. – Miután tavaly elmaradt a járvány, a szokásosnál is nagyobb a tétje az influenza-elleni oltások beadásának, hiszen a szervezet természetes ráfertőződéséből egy év kimaradt. Ezért kevésbé védett az emberi szervezet az influenza-vírusok mutációival szemben, mint a megelőző években, így a kórokozó jóval nagyobb járványt tud okozni – fogalmazott Déry Károly.

A szakemberek úgy vélekednek, hogy egyidejűleg biztosan nem lehet senki influenzás és covidos, de egymás után már meg lehet fertőződni, és így már mindkét betegség súlyosabb lehet.

Probléma az is, hogy az influenza és a koronavírus fertőzésnek a kezdeti szakaszban nagyon hasonlóak a tünetei, miközben a két betegség nagyon eltérő terápiát kíván. Csak gyors diagnosztikai PCR teszttel lehet egyértelműen eldönteni, hogy adott esetben melyikről van szó. Ilyen teszt pedig csak a covid-fertőzöttek számára érhető el. A pontos diagnózishoz már az első, felső légúti tüneteknél tesztelni kellene a betegeket. Ha viszont valaki felvette az influenza-oltást, akkor jó eséllyel kizárható, hogy a tüneteit influenza okozza, és emiatt gyorsabban juthat a számára szükséges covid-terápiához is.

Déry Károly háziorvos továbbá kifejtette azt is, hogy a következő hónapokban különösen fontos a járványügyi előírások fokozott betartása, mert ezzel mind az influenza- és a koronavírus járványt is lassíthatjuk. – Ha mondják, ha nem, viseljünk bátran maszkot a zárt terekben, boltokban, tömegközlekedési eszközön, és minden olyan helyiségben, ahol több emberrel találkozhatunk. A maszk viselése mellett nagyon fontos még a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés, továbbá a másfél méteres távolságtartás betartása is – mondta a háziorvos.