Márton-napi vigasságot rendeztek a Hatvani Napsugár Óvodában. Erre a napra egy töklámpásfaragó-versenyt is hirdettek, melyre a legviccesebb, leglibásabb, legtökösebb tököket várták. Ezeket ki is állították az óvoda ablakában, a résztvevőket pedig emléklappal jutalmazták. Egész héten készültek Márton-napra, dalokat, mondókákat tanultak és kézműveskedtek is az óvodások. – Táncoltunk, verseket tanultunk és lámpást csináltunk. Én anyukámmal libás lámpást készítettem – mondta Nikolics-Bognár Zlatan.

Műsorral is készültek az óvodások a vigasságra, a többiek pedig vidáman nézték meg a nagycsoportosok előadását. Ezt követően pedig a rendezvény fénypontja következett, a héten készített lámpásokkal a kézben, az intézmény körül felvonultak a gyerekek és a szülők a lámpás felvonulás keretében. Takóné Kovács Judit intézményvezető elmondta, mindig is nagy hangsúlyt fektettek a néphagyományok ápolására, így Márton napja is minden évben kiemelt rendezvény náluk, a gyerekek is nagyon szeretik. – Úgy látom, hogy manapság már eléggé elterjedt a Márton-napi népszokás, sok helyen megemlékeznek róla. Ez nálunk is fontos, a gyerekek nyelvére lefordítva, az ő koruknak megfelelően ismertetjük meg velük Szent Márton életét, Márton-nap történetét – fejtette ki.

A gyerekek a Márton-napi manó keresésében is részt vehettek, majd mindenkit megvendégeltek a Márton-napi vigasságon: libazsíros kenyérrel és forró teával kínálták a résztevőket, hiszen a mondás is úgy tartja, aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.