Az elmúlt évhez hasonlóan idén is írásbeli érettségi vizsgákat tartanak az iskolákban. Orbán Viktor jelentette be a hírt, hogy az érettségi vizsgatárgyak szóbeli és gyakorlati vizsgarészeit – néhány kivételtől eltekintve – nem szervezik meg. A kormányfő kifejtette, ez azért is fontos, mert az érettségi szerepet játszik az egyetemekre való bejutásban; azért, hogy fair legyen a tavaly és az idén érettségizők versenye fontos, hogy összhang legyen a két vizsga között.

Deák Andrea, a Hatvani Bajza József Gimnázium intézményvezetője elmondta, egy felkészült diák írásban is jól teljesít, azonban a szóbeli vizsgák, mindig lehetőséget adtak a pontszámok növelésére, így sajnálják, hogy ez elmarad, de megértik, hogy nagy kockázatot jelentene a vírushelyzetben.

– Középszinten és emelt szinten is nagy számban tesznek majd vizsgát, ugyanis 119 végzősünk van az idei tanévben, illetve 72 tanulónk fog előrehozott érettségit tenni. A tantestület és a diákok számára is a következő időszak az írásbelire való felkészülésről szól. Szerencsére nagyon jól működik az online rendszerünk is, így azt gondolom, hogy a vizsgákon minden diákunk jól fog teljesíteni – mondta Deák Andrea, a Hatvani Bajza József Gimnázium intézményvezetője.

Király Anna a BME vegyészmérnök szakára szeretne járni, éppen ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy sikeres legyen az érettségije. Véleménye szerint jobb lett volna, ha hamarabb értesülnek arról, hogy csak írásban kell számot adniuk a tudásukról, hiszen akkor koncentráltabban tudtak volna készülni a típusfeladatokra. Azt mondja, nem gondolja, hogy így sokkal nagyobb teher lenne az érettségi, de ő szeretette volna szóban is kipróbálni magát. – Örültem volna, ha lehetőségünk nyílik a szóbeli vizsgákra is, ugyanis ez egy javítási lehetőség és még több pontot szerezhetünk, ami jól jön a felvételinél. Írásbeli vizsgán nagyobb a tét, mert nincs lehetőségünk javítani, viszont pozitívum, hogy számunkra előbb kezdődik a nyári szünet – részletezte Király Anna, a Hatvani Bajza József Gimnázium diákja.

Az idei érettségi is szigorú biztonsági előírások mellett zajlik. A vizsgázónak maszkot, a tanároknak pedig kesztyűt is biztosítanak. A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat. Mindezek mellett az intézményekben biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt, amelynek használata fontos a fertőzések megelőzése érdekében.

Kezdőkép: archív