Idén a szociális ágazatban folytatódik a bérrendezés, a kormány kiemelt célja, hogy anyagilag is elismerje azoknak a munkáját, akik a gyermekjóléti szolgáltatóknál és a gyermekvédelem területén dolgoznak, valamint a hajléktalanok, az idősek és a fogyatékos emberek ellátását végzik – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár múlt héten.

Czibere Károly kiemelte, 2018-ra a szociális szférában 233 ezer forintra nő az átlag bruttó bér. Mint mondta, a 2014 és 2016 közötti 22 százalékos bérfejlesztés után 2018-ra az átlag bruttó kereset 60-62 százalékkal fog emelkedni 2013-hoz képest.

Közölte, a minimálbéren foglalkoztatott szociális munkatársak bére januárban újabb 8 százalékkal emelkedik, 138 ezer forint lesz, a garantált bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik, összege 180 500 forint lesz.

A szociális ágazatban dolgozó egészségügyi végzettségűek és egészségügyi munkakörben dolgozó 3300 ember további bérkiegészítést kap, így bérük minden fokozatban eléri az egészségügyi bértábla szintjét. Erre mintegy 1,4 milliárd forintot fordít a kormány 2018 januárjától – emelte ki.

Ezen felül a kormány döntött arról is – emlékeztetett az államtitkár –, hogy 2017-ben egymilliárd forinttal támogatja az ágazatban dolgozók lelki egészségének megőrzését. A támogatás révén szupervíziót, személyiségfejlesztő foglalkozásokat tartottak és tartanak a következő három évben országszerte, amelyeken közel 15 ezren vesznek majd részt.

Elmondta, megújult a szociális ágazat képzési, továbbképzési programja is, erre 12 milliárd forintot fordított a kormány. A projekt célja, hogy visszaadja a szakma rangját, elősegítse a munkatársak megbecsülését és önbecsülését, valamint biztosítsa a szakmai megújulás lehetőségét, az innovációt és a perspektívát az ágazatban dolgozóknak.

Az államtitkár azt mondta, a szakma iránti megbecsülés jeleként nyilvánították munkaszüneti nappá november 12-ét a szociális munka napját.

Forrás: kormany.hu

Kezdőkép: google.com