Kedves Hatvani Barátaim!

Megterhelő, minden szempontból nehéz és kihívásokkal teli év van mögöttünk. A világot felkészületlenül érő koronavírus miatt aggasztó időszakot éltünk és élünk át. Sokan hiányolják szeretteik társaságát, s viselik kényszerű kényelmetlenséggel a viszonylagos bezártságot. Ha valamikor, akkor ebben az évben sokszorosan is megtapasztalhattuk, hogy az ember valóban nem élhet szeretet és odafigyelés nélkül. Nem élhet valódi kapcsolatok és kedves szavak nélkül. A karácsony legfontosabb üzenetei pedig éppen ezek, melyek azt hiszem rég nem voltak ennyire aktuálisak.

Jézus születésének ünnepe éppen attól áll oly közel a szívünkhöz, mert Jézus maga is a legfontosabb üzenetet, örömhírt hozta. Jézus élete és üzenetei egyetlen fogalom fontossága köré rendeződtek: a szeretet köré! Talán ezért is tekintik sokan a karácsonyt a szeretet ünnepének.

https://youtu.be/jjk4M0Wmv2M

 

A szeretetből pedig nagyon sok emberi érték sarjad:

  • Megteremti a család fontosságát, a békességet.
  • Megteremti a megbocsátást.
  • Megteremti a képességet arra, hogy odafigyeljünk másokra, mások nehézségeire és amennyire tőlünk telik, segítséget nyújtsunk a rászorulónak.
  • Megteremti az érzést, hogy nem vagyunk egyedül, hogy senki sem lehet egyedül egy olyan közösségben, mely odafigyel tagjaira.
  • Akinek a lényét áthatja az igaz szeretet, az nem ítél meg másokat, hanem önzetlen kíváncsisággal szemléli a tőle eltérőt.
  • A szeretet ugyanis nem a különbözőségekre koncentrál, hanem az azonosságokra. A szeretet mindenkié.

Kedves Barátaim! Hiszem, hogy itt, Hatvanban egy olyan közösség alakult ki, mely a szeretet tartja a legfontosabb értékének.

Mi, hatvaniak nem valami ellen teremtettük meg városi közösségünket, hanem éppen ellenkezőleg: valami mellett. Egymás mellett. Egymásért. Családtagjainkért és szeretteinkért.

Ha tehetjük,öleljük meg családtagjainkat a szeretet ünnepén is, fordítsuk figyelmünket még inkább azok felé, kiknek nem jutott annyi, mint nekünk. Legyünk hálásak, amiért ilyen nehézségek közepette is volt akaratunk arra, hogy segítsünk másoknak.

Én magam is szeretnék személyesen hálát mondani minden hatvani társamnak, családomnak, barátaimnak és kollégámnak azért a sok szeretetért, amit az év során kaptam és adhattam.

Áldott, békés és szeretetben gazdag karácsonyt kívánok!

 

Horváth Richárd
polgármester, Hatvan