Bár még előfordulhat, hogy hajnalban mínusz tartományba süllyed a hőmérő higanyszála, az biztos, hogy egyre közelebb vagyunk a nyárhoz. Így hamarosan ajánlottá válik a kocsik téli gumiabroncsainak a cseréje.

Ha a nappali középhőmérséklet eléri a 7 Celsius-fokot, már indokolt a munkálatok elvégzése – hangsúlyozta a Hyundai Hatvan – Prémium Autóház tulajdonosa. Képe Tibor elmagyarázta, miért fontos nyári gumira váltani: – A nyári gumiabroncsok hosszanti bordákkal, és keresztirányú kivezetéssel vannak ellátva. Ez a szerkezet a vízelvezetés szempontjából kiemelten fontos. Esős úton a nyári gumik tapadása sokkal hatékonyabb, mint a téli abroncsoké. Ez utóbbi arra van kifejlesztve, hogy a jeges, és havas útszakaszon a legjobb teljesítményt nyújtsa az elindulásnál és a fékezésnél. A nyári abroncsoknak ugyanígy helyt kell állniuk, azonban melegebb, szárazabb, és nedves körülményekre vannak fejlesztve – részletezte.

Képe Tibor kiemelte, jelenleg nem ajánlja a gumik cseréjét, hiszen hajnalban még gyakran plusz 7 fok alatt marad a hőmérséklet, de ha valaki a használt abroncsait szeretné felszereltetni a nyári szezonra, annak már érdemes szemrevételezni, hogy ezek alkalmasak-e a biztonságos üzemelésre. – Meg kell vizsgálni a gumiabroncs profilmélységét. Ha 3 milliméter alatt van, akkor már érdemes elgondolkodni az új gumik vásárlásán. Mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, mert a kerekek felszerelése mellett a kiegyensúlyozást is el kell végezni. Illetve, ha rendellenes kopást látunk a gumiabroncson, akkor a futóművek ellenőrzése, és beállítása is szükséges lehet – mondta.  

A szakember azt is elmondta, hogy általában amikor megérkezik a felmelegedés, akkor mindenki egyszerre szeretné elvégeztetni a gumik cseréjét, ezért érdemes előre időpontot kérni a szervizekbe.

Az új abroncsok ára széles palettán mozog, attól függően, hogy milyen méretet, és márkát választunk. A kerekek felszereléséért és a kiegyensúlyozás munkálataiért átlagosan 5-10 ezer forintot kell fizetnünk a magyar szervizekben.