Az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium támogatásával, valamint a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának segítségével helikopteres parlagfű ellenőrzést végeztek a szakemberek Heves megyében. A kormányhivatal elsődleges célkitűzése, hogy segítse a földhasználók önkéntes jogkövető magatartását, ugyanakkor feladata a külterületeket érintően a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartásának helyszíni ellenőrzése is.

Huszárné Bodor Éva, a Növény- és talajvédelmi Osztály vezetője elmondta, hogy a légi felderítés hatékonyan egészíti ki a drónos és földfelszíni munkát. – A helikopter segítségével felderíthetők a földről nehezen észrevehető parlagfű foltok is, amelyeket minden esetben földfelszíni utóellenőrzéssel is pontosítunk. Sokat segítenek az állampolgári bejelentések is, amik minden esetben kivizsgálásra kerülnek – részletezte Huszárné Bodor Éva, a Heves Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Osztályának vezetője.

A szakemberek a koordináták ellenőrzése után a készenléti rendőrség helikopterével szálltak fel gyöngyösi Pipis-hegyről és megkezdték az ellenőrzést. A légi felderítés közben 150 ezer hektárnyi területet vizsgáltak át a szakértők. A gyomnövény a legtöbb helyen most a virágzás és a pollenszórás állapotában van. A legnagyobb gócpontokat a gabonatarlók jelentik.