Hazafias szavalóversennyel várta a tavaszt a Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. A Jöjj el, szabadság elnevezésű eseményre több régióból is érkeztek diákok. A tanulók közül sokan választottak Petőfi Sándor versei közül, így tisztelegve a költő születésének 200. évfordulója előtt – hangsúlyozta Vincze Dániel az iskola igazgatója. – Az egész megyéből érkeznek hozzánk szavalók, ez egy regionális verseny. Mivel iskolánk névadójához, Damjanich Jánoshoz is köthető a hatvani csata, ezért hazafias verseket várunk a szavalóktól – mondta.   

Vincze Dávid hozzátette, hogy az idei verseny zsűrielnöke, Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas és Emerton-díjas színművész volt, aki a következő szempontok alapján értékelte az előadásokat. – Egy nagyon fontos kritérium, hogy magabiztosan tudják a szöveget és kellő gyakorlás után adják elő. Nem felmondani kell a bemagolt verset, hanem szívvel-lélekkel előadni, ezek a legfontosabb szempontok – részletezte. 

Sasvári Sándor azt is elmondta, jó látni, hogy a technológia világában vannak olyan fiatalok, akiket érdekel az irodalom és a régi nagy költők versei. A Jöjj el, szabadság elnevezésű szavalóverseny különdíjasa Barabás-Lattner Nona lett. A gimnáziumi tanulók közül első helyezést ért el Ferencz Eliána, technikum kategóriában pedig Kovács Benjámin Sándor a DISZI diákja lett a legjobb, egy Ady verssel. – A felkészítő tanárommal, Balassa Olíviával nézegettünk verseket és ez nagyon tetszett nekem.  Más versenyekre is elvittem a költeményt, így sokat tudtam gyakorolni. Nagyon örülök, hogy sikerült az első helyezést elérnem – mondta.

Kovács Benjámin Sándor szerint azért fontos a hagyományok őrzése, mert a múlt ismerete nélkül a jövő sem létezhet. Az iskola életében már hagyomány a tavaszi szavalóverseny, így a terveik szerint jövőre is megszervezik az eseményt.

Fotó: Albert Péter