A lelki egészség világnapján a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének szenior örömtáncosai töltötték meg a Grassalkovich Művelődési Házat. A már megtanult táncmozdulatok előadása mellett új lépéseket is elsajátítottak. A foglalkozások jó hangulatban szoktak telni – mondta Varga Júlia szenior örömtánc oktató, aki hozzátette, hogy ez a mozgásforma nemcsak a demencia megelőzésére és kezelésére lehet megoldás, a lelki egyensúly megteremtésében is segíthet. – Ahogy megszólal a zene endorfin hormon szabadul fel, ami nagyon jót tesz a testnek és a léleknek egyaránt. Ezt még fokozza, hogy közösségben vagyunk, tehát nem egyedül táncolunk, hanem csoportban. Ezek az érzések összeadódnak, így mindenkire nagyon jó hatással van. Ezt a táncot ezért is nevezzük örömtáncnak, mert a foglalkozások alatt végig mindenki mosolyog – részletezte.

A lelki egészség olyan énállapot, amikor jóban vagyunk önmagunkkal, a környezetünkkel, valamint eredményesen tudunk megküzdeni a stresszel, vannak céljaink és pozitívan gondolkodunk – erre hívta fel a figyelmet Friedrich Tünde, a Hegymenet Klub Térségi Szociális Intézmény szociális- és mentálhigiénés szakembere. Hozzátette, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor külső segítség szükséges a mentális jólét megteremtéséhez, visszaállításához. – A Hegymenet Klubban várjuk a szenvedélybetegséggel és a pszichiátriai betegséggel élőket. Ezek a személyek nappali ellátás keretén belül tudják igénybe venni az étkeztetést, lehetőségük van egy kijelölt helyiségben pihenni, tudunk nekik segíteni ügyintézésekben. Mindezeken kívül részesülhetnek adományokból, illetve, amennyiben szükséges, tudunk egyéb támogatásokat nyújtani, vagy részt vehetnek a programjainkban – foglalta össze.

Friedrich Tünde kiemelte, hogy az épület több anonim csoportnak is helyet biztosít, így a túlevőknek, illetve az alkohol- vagy drogproblémákkal küzdőknek. Azt is elmondta, hogy bárki fordulhat hozzájuk segítségért személyesen a Madách utca 14. szám alatt, vagy telefonon a 06-37-340-029-es számon.