A magyar kultúra napjáról Hatvanban is megemlékeztek, ebből az alkalomból a Grassalkovich-kastély dísztermében rendeztek ünnepséget. Az esemény a Himnusz elszavalásával kezdődött, melyet a Hatvani 5. számú Általános Iskola két tanulójának előadásában hallhatott a közönség. Ezt követően Horváth Richárd polgármester mondta el ünnepi gondolatait. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kultúrának fontos szerepe van Hatvanban. Mint fogalmazott: a városvezetés a nehéz gazdasági helyzet ellenére is azon dolgozik, hogy erősítse a helyi kulturális életet, értékeket. – Mindent megteszünk, hogy ebben a városban működjenek a kulturális intézményeink, és kellően betöltsék a szerepüket. Köszönettel tartozom azoknak, akik ezekben az intézményekben dolgoznak, helyt állnak, és segítenek minket a mindennapokban – részletezte.

Az eseményen átadták a „Pro Cultura kitüntető emlékérem Hatvan város kultúrájáért” elismerést, melyet minden évben a város kulturális életében tevékenykedő szakdolgozónak ítélnek oda. Idén az Ady Endre Könyvtár igazgatóhelyettese, a gyermekkönyvtár vezetője vehette át ezt a díjat. Vitayné Kepes Gabriella a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Heves Megyei Szervezetének vezetőségi tagja. Fontosnak tartja, hogy a gyerekeket olvasókká nevelje, és kapcsolatot alakítson ki a fiatalok és a könyvtár között. Gyakran szervez napközis táborokat, melyekhez ő írja a pályázatot. Több népszerű könyvtári esemény fűződik a nevéhez, így például a Szabó Magda emlékkiállítás, a Janikovszky Éva tárlat, a hulladékcsökkentési hét alkotói pályázatának kiírása és az ehhez kapcsolódó kiállítás, valamint az Országos Könyvtári Napok több programja.

– Nagyon örülök a díjnak, szerintem minden kulturális intézmény dolgozója hálás az önkormányzatnak, amiért gondolnak a mi szféránkra. Köszönettel tartozom a jelenlegi és az egykori kollégáknak egyaránt, hiszen a volt kollégák olyan alapot adtak, amire szépen lehet építkezni. Ahogyan a polgármester úr mondta, nem könnyű a dolgunk, nem adjuk fel, és próbálunk továbbra is színvonalas rendezvényeket létrehozni az intézményünkben. Bízom benne, hogy még több rendszeres látogatója lesz a városi könyvtárnak – foglalta össze.

Az esemény zenés műsorral folytatódott, felcsendültek egyebek mellett Kodály Zoltán és Erkel Ferenc zeneszerzőink dallamai. A műveket Horváth Mária és növendékei előadásában hallhatta a közönség. Az operaének-művész a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskolában a Kodály-módszer szerint tanítja az intézmény diákjait. A Kocsis Albert Zeneiskolában pedig hangképző tanárként tevékenykedik. Fő feladatának tartja a zenei értékközvetítést és az értékőrzést. A koncerten közreműködött Neumark Zoltán, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán végzett, és tanult a bécsi zeneakadémián is. A zongoraművész jelenleg az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem kántorképző szakának adjunktus korrepetitora. Mindezek mellett színházak zenés produkcióinak zenei vezetője, zeneszerzőként pedig mesemuciscaleket ír.

Fotó: Albert Péter