Tegnap délelőtt megérkezett a Hatvani Szent Adalbert Római Katolikus templomba az 52. Eucharisztikus Kongresszus Missziós keresztje. A tölgyfa kereszt közel 3 méter magas bronz borításokkal díszítve. Leveles indás mintázatában az ősi magyar életfamotívum jelenik meg a páva szimbólum megjelenítésével pedig ókeresztény stílusjegyeket visel. A missziós kereszt Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása és egyben ereklyetartó is. Magyar szentek és boldogok ereklyéit tartalmazza.

– A kereszt alapvetően mindig arra az egyetlen keresztre irányítja a figyelmünket, ami a történelmet megváltoztatta. Legyen szó bármilyen keresztről, akár medál, vagy útszéli feszület, mind arra az egyre emlékeztet, ami Krisztushoz köthető. Eszünkbe juttatja, hogy áldozatot vállalt értünk, mert szeretett, ezért törekedjünk viszonozni ezt – részletezte Kecskés Attila, plébános.

A kereszt számtalan helyszínen járt már. Hirdette a Kongresszus közeledtét. Két év alatt mintegy ötvenezer kilométert tett meg. Vándorolt templomról templomra, így jutott el a hatvani hívekhez is. A városban a keresztet elsőként az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola diákjai látogatták meg, ugyanakkor péntek 9 óráig bárki megtekintheti a Hatvani Szent Adalbert Római Katolikus templomban.

Fotó: Albert Péter