Több éve tart havi rendszerességgel összejövetelt a Németi Gábor Honismereti Kör. Idén már harmadszor gyűltek össze a tagok a Hatvani Rendezvényház emeletén található Panoráma teremben. A klubnak jelenleg 42 tagja van, Kalmár Gyuláné Sáfrán Erika a kezdetek óta részese ennek a közösségnek. – Azért szeretek idejárni, mert a városomat szeretem, és kedvelem a régi múltat, amit itt fel lehet fedezni. Az alapító tagokkal is ezzel kezdtük, hogy Hatvant ismerjük meg, és ez a honismereti kör jelenlegi célja is. A tagok minden hónap első csütörtöki napján szervezik a találkozókat, ahol önként jelentkezők, vagy meghívott vendégek tartanak előadást. Most Szinyei András alpolgármester beszélt a város szobrairól, hangsúlyozva, hogy a városi ünnepek és emlékművek a lakosság érzéseire is hatással vannak. A több mint 20 éve működő Németi Gábor Honismereti Kör tagjai a következő hónapokban is izgalmas előadásokon vehetnek majd részt, szó lesz például Hatvan utcáiról, a városi posta történetéről, valamint a helyi ásatásokról is – erről már Bartha László elnök beszélt.

Mindig próbálunk olyan előadásokat tartani, amilyeneket igényelnek a hallgatók, és ami érdekes. Annak idején Németi Gábor szinte minden előadást ő tartott, most viszont én próbálok arra nagyon ügyelni, hogy lehetőség szerint minél változatosabbak legyenek a programok.” – részletezte az elnök.

Bartha László elmondta azt is, hogy a közösség nemcsak ezeken az eseményeken találkozik, hanem alkalmanként kisebb kirándulásokat is szerveznek, legutóbb például a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban jártak.