„Megint drágultak a lakások”, „tízéves rekordon az adásvételek száma”, „robbanás előtt az ingatlanpiac” – egész évben ezeket a híreket olvashattuk a gazdasági oldalakon. Egy olyan időszakban, amikor a világjárvány bizonytalanságot okoz a piaci életben, feltételezhető, hogy az emberek spórolnak, nem pedig ingatlant vásárolnak. Legalábbis a legutóbbi, 2009-es válságnál ez így volt, elfogyott a kereslet, a lakásárak pedig a padlóra zuhantak.

Most azonban teljesen más a helyzet hiszen a CSOK, a kedvezményes lakásáfa vagy az otthonfelújítási programok mind felhajtóerőt jelentenek az új, valamint a használt ingatlanok piacán. A szakemberek azonban már most figyelmeztetnek, hogy ezek kivezetése, illetve a moratórium megszűnése esetén akár komoly visszaesés is várható. Mindezt Burda Gabriella ingatlanközvetítő is megerősíti, a lakáspiaci folyamatok gyorsan változhatnak, azonban az tény, hogy az ingatlanpiaci árak idén folyamatosan emelkedtek, nem volt ez másként Hatvanban sem. Véleménye szerint a folyamatban az állami lakásprogramok számítanak a legerősebb generátornak, de emellett megfigyelhető, hogy nagyon sok eladó túlárazza az ingatlanját, a pontos vételárakat pedig nehéz utólag lekövetni.

– Egy ingatlan ára mindig nagyban múlik az eladó hozzáállásán is, nem mindegy ugyanis, hogy a tulajdonosnak sürgős-e az eladás vagy van ideje kivárni. A jelenlegi helyzetben sokan hirdetnek úgy lakásokat, családi házakat, hogy valójában nem feltétlenül fontos számukra az eladás, módjuk van a magas árat kitartani, sőt, gyakran túl is árazzák az ingatlanjaikat. Ez azonban jelentősen torzítja a piacot, s ezt az internetes oldalakon is észre lehet venni. Érdemes azonban megjegyezni, hogy nem minden magas áron kikiáltott ingatlant vásárolnak meg annyiért. Olyat is lehet hallani, hogy akár 10-20 százalékos alku is benne van az árban, ezt azonban csak a szerződő felek ismerik pontosan – mondta Burda Gabriella.

Összességében tehát hiába a járvány, nem csökkent a hazai ingatlan-vásárlóerő, nem fogytak el a vevők, csak a járvány miatt átstrukturálták az adásvételeket és részben felértékelődött a vidéki élettér. Megfigyelhető folyamat például, hogy a budapesti lakosság egy része elvándorol a főváros környéki településekre, és ez a folyamat még Hatvant is érinti.

Az átlagos hazai ingatlanvásárlás azonban még továbbra is speciális élethelyzethez kötődik, mint például a Pinczés házaspárnál, akik alig két héttel ezelőtt Debrecenből Hatvanba költöztek – számukra a gyerekeik és unokáik közelsége volt a döntőérv. Viszonylag rövid időn belül találták meg a számukra megfelelő otthont, a három szobás családi házat valamivel harminc millió forint fölötti árban vették meg. – Elégedettek vagyunk az új otthonunkkal. Azt szeretjük benne, hogy van egy nagy nappali, ahol a vendégeket fogadhatjuk és külön szobákat is tudunk biztosítani nekik, ha szeretnénk. A legfőbb szempontunk az volt, hogy ne kelljen sokat rákölteni, tulajdonképpen azonnal költözhető volt az ingatlan – mondta Pinczés Zsolt Tibor. – Hatvan nagyon szép város, közel vannak az unokáink, könnyebben találkozhatunk a családdal, így nekünk megérte ide költözni és a házzal is maximálisan elégedettek vagyunk – tette hozzá Pinczés Zsolt Tiborné Marianna.

Az ingatlanpiaci hullámok  folyamatosan változnak. A szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2,1 %-ra  emelte az alapkamatot nemrégiben. A kamatemelés pedig visszavetheti a hazai lakáspiaci keresletet. Amennyiben a forint stabilizálódik, és a hazai kereslet visszaesik, akkor az eladó ingatlanok áraiban lassulhat, illetve meg is szűnhet a növekedés a következő időszakban.