Rendszeresen szabálytalanul állnak meg az autók az Anyatejgyűjtő Állomás parkolójában. Közúti jelzőtábla figyelmezteti a sofőröket arra, hogy ezek az intézménybe érkezőknek fenntartott helyek, amiket az általuk kiadott jeggyel lehet igénybe venni. Már évek óta gondot okoz, hogy az oda érkezők nem tudnak megállni közvetlenül az épület előtt.

Két éve novemberben kaptuk meg a kiegészítő táblát, hogy az előttünk lévő kettő parkoló hétköznaponként 6 és 10 óra között az Anyatejgyűjtő Állomás ügyfeleinek a részére van fenntartva. Ez reggel 7 óráig általában megvalósul, utána sajnos nagyon-nagyon sokan ide parkolnak le. Érkeznek hozzánk pici babákkal és vidékről is ügyfelek, akik nem tudnak megállni, így kénytelenek az úton hagyni az autójukat. Akik pedig nem rendelkeznek Hatvan kártyával esetleg a fizetős parkolót kell igénybe venniük – mondta Rusainé Klátyik Krisztina az Anyatejgyűjtő Állomás asszisztense.

Hozzátette, hogy aki anyatejet szeretne adni, azt mindenben segítik. Az adományozáshoz szükséges összes orvosi vizsgálat ingyenes, valamint eszközökkel is támogatják az édesanyákat. Havonta mintegy 120-150 liter anyatejet adnak le az állomáson, de ez a mennyiség nem mindig elegendő. Naponta maximum 800 milliliter tejet kaphat egy csecsemő, azonban általában csak 500-600 millilitert tudnak biztosítani nekik. – Mindig nagy szükség van az anyatejre, a kereslet azonban nagyobb intézményünkben, mint a kínálat. Nagyon sok koraszülött volt ebben az évben, volt olyan, hogy 8 koraszülött babának kellett anyatejet biztosítani. Országos szinten nincs sok anyatejgyűjtő állomás, és mivel Budapesthez közel vagyunk, onnan is kapunk megkeresést. Ha beteg és koraszülött babáról van szó, akkor elsődleges tápláléka az anyatej – részletezte.

Az állomásra leadott tejből mintát vesznek, amin ez után több vizsgálatot is elvégeznek, majd pasztörizálják, felhasználásig pedig 4°C-on tárolják. Az anyatej maximum 72 óráig fogyasztható. Ezt gyermekorvos írja fel receptre, igénybe vehető többek között koraszülöttek, alacsony súlyú vagy beteg csecsemők részére.

Az intézmény dolgozói arra kérik a sofőröket, hogy legyenek körültekintők, és ne állják el az utat azok elől, akik ténylegesen oda érkeznek, hogy az anyatej leadása és elvitele zavartalanul működhessen.