Sokan gyűltek össze szerdán a Hatvany Lajos Múzeum előtt. Emléktáblát avattak ugyanis Doktay Gyula, az intézmény alapítója, első igazgatójának emlékére. A táblát a vitézi rend kezdeményezésére készítették el, amit az épület bejárata mellett helyeztek el. Az avatóünnepség Vitéz Szalai Attila felidézte Doktay Gyula munkásságát, az egykori igazgató tevékenységét. – Hogy valaki ilyen megtiszteltetésben részesüljön halála után, annak életében valamit le kellett tenni úgymond az asztalra. Ez lehetett oktatás, egészségügy, honvédelem és sorolhatnám még. Vitéz Doktay Gyula a hatvani kultúra iránti munkássága miatt lett közismert, a két világháború közötti időszakban az 50-es évek utáni időkben személye lassan feledésbe merült – mondta.

Az eseményen Kökény Ferenc, a múzeum jelenlegi igazgatója is beszélt. Emlékeztetett arra, hogy Doktay Gyula építészmérnök, helytörténész a történelem viharai és a rendszerváltozások ellenére az 1930-as évektől küzdött azért, hogy Hatvan városának legyen múzeuma, amelyet végül 1969-ben sikerült is megvalósítani. Hozzátette: Doktay Gyula emlékét jelenleg is őrzi és ápolja az intézmény – Doktaynak jelentős mennyiségű, saját személyes anyaga van a múzeumban, tervezünk egy állandó kiállítást a földszinti nagyteremben, amely elsősorban a helyi lakosoknak készül a múzeumalapító életéről, de megemlítjük még Sperlágh Józsefet, Szántó Lórántot és Németi Gábor tanár urat, ők mind a múzeum első emberei voltak, azokban az időkben, amikor nem is volt olyan könnyű múzeumot alapítani – hangsúlyozta.

Horváth Richárd polgármester méltatva Doktay Gyula tevékenységét azt mondta, Hatvanban fontos, hogy a lakosokkal megismertessék a város történelmét, ezért is támogatták az emléktábla megvalósítását – Itt vannak ezek az épületek, amelyek nagyon sok mindenről tudnának mesélni nekünk, olyan emberekről, akik mind tettek ezért a városért, és tettek azért, hogy most itt mi, így össze tudjuk jönni és ilyen szép városban tudjunk ünnepelni – mondta.

A program az emléktábla felavatásával zárult, amelyen Vitéz Doktay Gyula képmása is látható.