Másodfokú hőségriasztás lépett életbe szerdán nulla órakor, ezt péntek éjfélig rendelte el az országos tisztifőorvos az ország egész területére – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében. Mint írták: a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Ajánlásuk szerint a kánikula idején – kiemelten 11-15 óra között – érdemes hűvös helyen tartózkodni, kerülni a szervezetünket terhelő fizikai munkát, továbbá javasolják a langyos vizes napi többszöri zuhanyzást. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szükségünk, ezért fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a kánikula és az iskolai szünet beköszöntével a hétvégéket egyre többen töltik vízparton. A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban a fürdőzők kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget. A szem védelme érdekében pedig javasolt az UV szűrős lencse, napszemüveg viselése. A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról se feledkezzenek meg, illetve napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének. Felhevült testtel pedig semmiképp se ugorjanak vízbe.

A közleményben azt is hangsúlyozzák, hogy autóban soha ne hagyjunk gyermekeket és háziállatokat. A kocsiban kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet, így félig leengedett ablak mellett vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható, szerdán az UV-index az ország egész területén meghaladja a 7-es értéket. Az előrejelzések szerint délutánra 35 fok is lehet, de zivatarokra is készülni kell.

Kezdőkép: archív