Egy pezsgőtabletta, némi olaj, ételfesték, víz és máris látványos kísérleteket végezhetünk. A Bajzában második alkalommal nyitotta meg kapuit a Kísérlet Bazár, ahol a gimnazisták mellett, több egyetem és a Bosch is képviseltette magát. A legtöbb bemutatott kísérletet bárki, akár otthon is elvégezheti, csupán néhány alapanyagra van szükség. – Mosogatószeres vízzel és töltőgázzal olyan buborékot tudunk képezni, amit a tenyerünkben is meggyújthatunk, mégsem égeti meg a kezünket – magyarázta Madarász Atina. Voltak, akik az érdekes névválasztással hívták fel a figyelmet a kísérletükre. Búzás Cintia – a kémcsőből kifolyó sűrű folyadék miatt –, az elefántfogkrém fantázia nevet választotta. Természetesen a hagyományosnak számító fizikai tesztek sem hiányoztak a kínálatból. A mágnesesség és az elektromosság témaköréből is számos példa állt a diákok előtt, és a robottechnikával is megismerkedhettek az érdeklődők.

– A bazár lényege, hogy a diákok megtanulják a törvényszerűségeket és kézzel foghatóvá váljon az, amit eddig csak a tankönyvekben olvastak. Az intézményben ehhez minden technikai felszerelés is a rendelkezésükre áll – emelte ki Pappné dr. Forgács Edit, a Bajza József Gimnázium igazgatója.

Horváth Richárd polgármester kiemelte: ez a rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy a tanulók megkedveljék a természettudományos tantárgyakat, és továbbtanuláskor ezeket a szakmákat is bátran válasszák.

A kísérleteket a hatvani általános iskolásoknak is bemutatták a nap folyamán.