Az idei már a 23. portrébiennálé a hatvani galéria történetében, most is belakták az alkotások az egész épületet: az alsó és a felső kiállítóterem falain, oszlopain is merednek ránk a képek. Az arcok és sorsok során olyan portrék jelennek meg, amik mögött életút, teljesítmény, pillanatnyi állapot, érzelem, siker vagy fájdalom lakozik. A beinnálét Szinyei András alpolgármester nyitott meg, aki a tárlat hosszú múltját méltatta, felidézve, hogy 20 évvel ezelőtt, miképp zajlott egy-egy ilyen megnyitó. Tompa Z. Mihály pedig H. Szilasi Ágota művészettörténész szavait tolmácsolva azt mondta: Míg korábban a portré képek az arcképcsarnokokba készültek királyokról, vezetőkről, addig az eltelt évtizedek alatt átalakult a műfaj, és manapság a tömegek embere lett a központi téma. A művészetábrázolás egyik legértékesebb alakja pedig maga az ember. Erről szól ez a tárlat is.

Ezt követően átadták a díjakat, amik közül a legértékesebb aranydiplomát László Dániel kapta. Édua című festményén a nagyobbik lánya látható erdélyi népviseletben. Egy fotót készített róla, ülve, majd azt használva fel a festmény megalkotásához. – Koszta József portréinak világát szerettem volna visszahozni, azok hangulatát megragadni, ugyanakkor korszerűvé is tenni. Mindemellett Gerhard Richter képei is hatással vannak rám, a fotóreál összehúzottsága, a homályos képekből való építkezése – mondta el a díjazott. Legtöbbször a családja, azon belül is a lányai adják az ihletet, mozgékonyságuk miatt pedig mindig fotóról dolgozik. Így a képeken tudatosan köszön vissza ez a fénykép általi elmosódottság, ahol nemes anyaggá, festménnyé válik a pillanat.

A XXIII. Arcok és sorsok portrébiennálé január 22-ig látogatható a Hatvani Galériában. A kiállítás teljes anyaga ide kattintva letölthető.

XXIII. Arcok és Sorsok Országos Portré Biennále

Díjazottak:

Arany diploma és Hatvan város polgármesterének díja: László Dániel

Ezüst diploma és Hatvan város alpolgármesterének díja: Tarnóczi József

Bronz diploma és Hatvan város alpolgármesterének díja: Láng Eszter

Bronz diploma és Hatvan város alpolgármesterének díja: Lisányi Endre

Diploma a zsűri különdíja: Király György

Diploma a zsűri különdíja: Nemes András Csaba

Diploma a zsűri különdíja: Szakács Barna

A zsűri tagjai:

Szilasi Ágota művészettörténész
Balogh Erzsébet festőművész, főiskolai docens
Tompa Z. Mihály galériavezető

 

Fotó: Albert Péter