Füstölővel nyugtatják a méheket a méhészetben, hogy könnyebben a kaptár közelébe férhessen a méhész, ezzel előzik meg a csípést kaptárbontáskor. Habár mai napig sok vásárló keresi a mézet, mégis egyre kevesebben foglalkoznak méhészettel. – Hatvan környéke kedvelt méhész terület volt, de ma már egyre kevesebben vannak, és a fiatalabb korosztály sem ezt az ágát választja a mezőgazdaságnak. Sok munka van vele, hiszen a virágzás megfigyelése hosszú folyamat – fejtette ki Simon Attila mezőgazdasági szakértő.

A kaptárban lévő keretekből távolítják el később a mézet, amelyet a piacon értékesítenek akácmézként. A méhész dolga gondoskodni a méhekről, ezért alkalmanként parafinolajba kevert gyógyszert fúj be a kaptárba. Ezzel a módszerrel az elszaporodott atkákat próbálják meg kiirtani, akik élősködőként a méhek hátán élve a vérüket szívják.

 

Kezdőkép forrása: google.com