A város több pontján is ellenőrzik a kerékpárosokat a rendőrök, azt nézik, minden szükséges kellékkel fel vannak-e szerelve a biciklik. Az előírás szerint ugyanis kötelező például az első kerékre felszerelt kettő darab prizma, de szükséges még a csengő és két darab lámpa is. Amennyiben valakinek hiányos volt a kerékpárja, annak a rendőrök ajándékba adtak egy csomagot, amivel a KRESZ-nek megfelelően kiegészítheti járművét. Jávor Tamás, a Hatvani Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztályának vezetője azt mondja, a hatvani kerékpárok 60-80 százaléka megfelelően felszerelt, néhány esetben fordulnak elő hiányosságok. Szabó Ferenc épp a Radnóti téren biciklizett, amikor megállították. Ugyan volt lámpája, de a rendőrségtől kapott egy újat, hogy ebben az őszi, szürkés időben is jól lásson, és jól látható maradjon. – Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, kaptam még prizmát és mellényt is, aminek hasznát fogom venni – fogalmazott.

Az elmúlt években kibővült a városi kerékpárút-hálózat, egyre többen kezdtek el biciklivel közlekedni. Jávor Tamás szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hatvaniak figyelmesen kerékpároznak és tanulják az új szabályokat, mindebben pedig a rendőrség is segítségükre van.

A Látni és látszani programhoz kapcsolódóan a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága 2016. november 14. és november 20. között rendezi meg a „Megvilágosodás hete” kampányát, melyhez valamennyi helyi rendőrkapitányság is csatlakozott.