Szombaton nagy volt a nyüzsgés a Közgé tornatermében, ugyanis nagyon sokan érkeztek az idei Új-hatvani Szent István Templom Alapítvány báljára. Kondek Zsolt egyházi képviselőtestületi tag elmondta: a rendezvény már hosszú évek óta hagyomány a városban, a célja pedig idén is az adománygyűjtés, jótékonykodás volt. – Az alapítvány 1999-ben jött létre, a bálokat azonban Szekeres Misi atya vezette be. A legelső gyűjtés a templom toronyórájáért történt, de nemcsak az adományozás, hanem a közösség építése és összetartása is fontos szempontja a báli összejöveteleknek – közölte Kondek Zsolt. Hozzátette: idén a templom orgonájára gyűjtenek, a kivételes zenei eszköz ugyanis már nagyon régi.

A hangszert a Rieger orgonagyár 1937 –ben építette két manuális pedálos kivitelben 21 regiszterrel. A rekonstrukció összesen 15 -20 millió forintba kerül, ehhez még pályázatot fognak keresni. A bálon összegyűlt bevétel pályázati önerőt vagy egy önálló részt fog jelenteni a felújításban.

Farkas László plébános köszöntőjében úgy fogalmazott: a hangszer nemcsak anyagi, hanem eszmei jelentőséggel is bír. – A közösség tulajdonában lévő orgona felbecsülhetetlen értéket testesít meg, mert összefogja a közösség szellemi és anyagi tőkéjét, valamint jelentős instrumentumnak számít a mára átépített vagy erősen elpusztított egyéb egyházi orgonák között. Az a rendkívülisége, hogy eredeti állapotban van és egy nagyobb ráfordítás után újabb 90 évre használható eszköz lesz, amin akár hangversenyeket is lehet majd játszani – ismertette az orgona jellemvonásait a plébános.

A bálon a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola növendékei műsort adtak elő, míg az URKÁI egyik tanítványa dalokkal készült. A programon fellépett a Szirkék kórus is, akik negyedórás koncerttel készültek az alkalomra. A műsorok után pedig kezdetét vette a közös mulatozás, vidám farsangolás.

Fotó: Bajzáth Gergő