A közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek az ittas vezetést a „három gyilkos” egyikeként szokták emlegetni a biztonsági öv használatának elmulasztása és a gyorshajtás mellett.

A világ különböző országaiban más és más a megengedett véralkohol szint, amellyel a közlekedésben részt lehet venni. Magyarországon a zéró tolerancia elve a mérvadó, vagyis vezetés megkezdése előtt a legcsekélyebb alkoholfogyasztás sem megengedett. Ennek oka, hogy a különböző közlekedésbiztonsági kísérletek egyértelműen bebizonyították, hogy a kis mértékű alkoholfogyasztás is kedvezőtlenül befolyásolja az észlelési- és reakcióidőt, azaz hátrányosan hat a vezetési képességre.

Valóban, az alkohol emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása miatt romlik a látás, a reakcióidő meghosszabbodik, a mozdulatok pontatlanabbá válnak, ezáltal az ittas vezető potenciális veszélyforrássá válik a közlekedésben.

Az alkohol járművezetésre gyakorolt hatása témakörében végzett kísérletek egyértelműen bebizonyították, hogy:

 • már alacsony alkoholfogyasztás hatására is jelentően romlik a sávtartás pontossága, nagyobb lesz a sávelhagyások száma a józan állapothoz képest,
 • a kialvatlan, fáradt állapotban elfogyasztott egészen kis mennyiségű alkohol nagy mértékben növeli a járművezetés közbeni elalvás veszélyét,
 • az ittas vezetők sokkal nehezebben képesek megítélni az út mellett elhaladó tárgyak relatív távolságát,
 • az alkoholfogyasztás hatására jelentősen romlik az agy által vezérelt feladatok összehangoltsága:
  • a szemmozgások lelassulnak, a pupilla képtelen alkalmazkodni a megváltozott fényviszonyokhoz, a látótér beszűkül, és ez nem tudatosul a gépjárművezetőben, ezért különösen veszélyes,
  • a mozgások pontatlanabbá válnak, romlik a jármű apró kitéréseinek észlelése, könnyen bekövetkezhet az egyensúly elvesztése, túlméretezett és gyakran megkésett kormánykorrekciók lesznek jellemzőek,
  • a reakcióidő meghosszabbodik, nő a hibás döntések száma, csökken a felelősségérzet.

A baleseti kockázat az alkohol hatására gyorsan növekszik.

Sokan tévesen gondolják azt, hogy:

 • a kávé gyorsítja az alkohol lebomlását, és elősegíti a kijózanodást,
 • a nyári melegben vagy kemény fizikai munka során jellemző izzadással az alkohol is elpárolog,
 • a teli gyomor megakadályozza az alkohol felszívódását,
 • a hideg zuhany kijózanít és alkalmassá tesz a vezetésre.

Az ittas járművezetés jogkövetkezményei:

A baleseti statisztikai adatok negatív irányú alakulása mellett sajnos az ittasság terén igen magas a látencia. Az alkoholos állapotban történő járművezetés, közlekedés társadalomra való veszélyessége rendkívül nagy, ezért a rendőrség nagy hangsúlyt fektet az ittas járművezetők kiszűrésére.

Az ittas járművezetés szankcionálása igen összetett. A szervezetben lévő alkohol mennyiségétől függően az ittasan közlekedő járművezető közigazgatási szabályszegést vagy bűncselekményt is elkövethet, melynek során alkalmazható közigazgatási bírság, büntető feljelentés, mely utóbbi akár letöltendő szabadságvesztéssel is járhat (súlyosabb esetben például halálos közúti közlekedési balesetet okozva).

Fontos tudni, hogy a fenti szabályok a kerékpárt hajtó személyre nem vonatkoznak ugyan, azonban a kerékpáros a közúton közlekedve biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban kell, hogy legyen. Ebből kifolyólag, ha valaki az elfogyasztott alkohol hatása miatt úgy vesz részt kerékpárjával a közúti közlekedésben, hogy jól láthatóan alkalmatlan a biztonságos közlekedésre, vele szemben szabálysértési eljárás indítható.

Ezúton kérünk mindenkit, hogy tartsa be a közúti közlekedési szabályokat! Amennyiben járművezetőként közlekednek, abban az esetben semmi képen ne igyanak előtte szeszes italt!

Forrás: police.hu