Évek óta fix nyári program Hatvanban az élőszavas népmesemondásról szóló Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál. Ebben az évben azonban a járványügyi helyzet miatt kicsit eltolták a rendezvényt, szeptember 11 és 13 között rendezték meg. A helyszín, a mindig meseszerű Grassalkovich Művelődési Ház udvara és a kastély kertje. Az első két nap az osztálykirándulásokról szól, ilyenkor különböző településekről érkeznek ide diákok, és közösen vesznek részt a programokon. Péntek délutántól pedig bárki jöhet ide: esténként koncertek is vannak. Szombat délelőtt a családi napra sok kisgyermekkel érkeztek az érdeklődők. A népi fajátékok minden évben népszerűek: van kézzel hajtott körhinta, lehet célbadobni, íjászkodni és számtalan ügyességi játékot is ki lehet próbálni. Majorné Nyírő Regina három gyermekével érkezett ide: ők éppen fából készült halakat horgásztak egy teknőből. Azt mondja, már tavaly is voltak kint, nagyon tetszenek nekik ezek a programok, így nem volt kérdés, hogy idén is eljönnek.

A színpadon folyamatosak a fellépések, van tánc, bábszínház, a fűben leheveredve pedig bármikor felbukkanhatnak a komédiások, akik rögtönzött előadásokkal lepik meg az érdeklődőket. Pintér Zsolt szervező kiemelte: a fesztivál különlegessége a népmesemondás, ami élő szóban történik. Több helyszínen van erre lehetőség, a jurtákban is folyamatos volt a mesélés. A történetek a magyar népi világból jönnek, a gyermekek pedig nagyon nyitottak ezekre a mesékre.

A programon több koncertet is tartottak, így fellépett például a Cimbaliband és a Zagyva Banda is. A rendezvény vasárnap is látogatható.