Gyakori, hogy a szülők saját vagy felmenőik utóneveiket adják gyermekeiknek, így akár a régi magyar neveket tekintve 2022-ben közkedvelt volt az Anna. Továbbá minden évben sokan inspirálódnak a híres emberektől, valamint a televíziós sorozatokból. Szonda Katalin anyakönyvveztő elmondta, hogy Hatvanban 2022-ben nagy népszerűségnek örvendtek a különleges hangzású keresztnevek. – Gyakran választanak török sorozatokból, így népszerű fiú nevek, a Ramiz, Nadim, Miron, lányoknál pedig a Freja és a Zejnep – részletezte.

A legnépszerűbb fiú nevek a Benett, Olivér, Máté, Dominik és Noel voltak, a lányok esetében pedig a Hannát, Lucát, Lottit és Szofiát választották legtöbben. Bereczkiné Valter Anita, a Hatvani Gesztenyéskert Óvoda vezetője elmondta, hogy az intézményben a hagyományos nevek kevésbé gyakoriak. – Mihály, János, László – ezeket egyre kevesebben választják, azonban jár az Óvodába Atakár és Lehel is, valamint különlegesnek számít nálunk a Merse, Samu és Igor – mondta.

Az intézményvezető kiemelte, azt tapasztalja, hogy egyre többen választanak különleges hangzású, ritka nevet gyermeküknek, az óvodában például van Írisz, Zóra és Zoé is.

Kezdőkép: illusztráció ( archív )