Tavaly 14 százalékkal kevesebb lakástűz keletkezett Heves vármegyében, mint az azt megelőző évben. Összesen 293 esethez riasztották a tűzoltókat 2023-ban – tájékoztatta szerkesztőségünket a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Nagy Csaba kiemelte, hogy a leggyakoribb esetben elektromos meghibásodás, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés, dohányzás okozta a tüzet, de előfordult, hogy avar, illetve szemétégetés közben szabadultak el a lángok. Hozzátette: legtöbbször a konyhában, hálószobában, valamint a kéményben keletkezett tűz. A szakember kiemelte továbbá, hogy az érintett otthonokban jellemzően nem volt füstérzékelő.

– Lakástűzben a vármegyénkben három ember vesztette életét, egyel több mint 2022-ben. Decemberben két tragikus kimenetelű tűzeset történt, Apcon és Markazon követeltek életet a lángok. A kigyulladt lakóházakban összesen 16 ember sérült meg, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 471 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 222 munkaórára volt szükségük az oltáshoz – részletezte.

Nagy Csaba hangsúlyozta, hogy füstérzékelő már a tűz keletkezésének kezdeti fázisában jelez, ezért az életeket menthet. A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden otthonba ajánlott a berendezést telepíteni.

Kezdőkép: illusztráció (archív)