Színház az egész világ – ahogy mi gondoljuk címmel tartottak előadást a könyvtárban. Az eseményen Geréb Zsófia prózai- és operarendező és Závada Péter drámaíró beszélgettek egymással a színházról. A két alkotónak több közös produkciója volt már, ilyen például a 2021-ben bemutatott A széplélek című térdráma. A darab a német romantikától a Harmadik Birodalom időszakán át napjainkig ívelő kórusművön keresztül vizsgálja a történelem, politika és esztétika viszonyát, Wagner zenéjével színezve.

Geréb Zsófia már több éve Berlinben is tevékenykedik. A rendező beszélt arról is, hogy milyen különbségek vannak a magyar és német színházi kultúra között, és ez milyen hatással van a munkáira. – Történelmileg a legnagyobb különbség, hogy a mi színházunk Sztanyilavszkij-hagyományra épül, tehát nagyon reális eszközökkel játszó, sokszor elemibb, ösztönszerűen dolgozik. A német pedig inkább az intellektusra ható, azt megdolgoztató brechti-hagyományú. Ez rögtön látszik a két játék között is. Azt preferálom, amikor a kettő találkozik és keveredik egymással, ezért szeretek mindkét helyen dolgozni – részletezte.

Az eseményen szó volt az online színházakról is, amely során az érdeklődők felvételről tudnak megnézni egy-egy előadást. A koronavírus-járvány hatással volt a kulturális intézményekre is azáltal, hogy nem fogadhattak nézőket, leginkább akkor kezdett el terjedni ez a műfaj. – A járvány után kérdéses, hogy mekkora szükség van rá, mert a színháznak mégis az a lényege, hogy személyesen, fizikailag jelen vagyunk egy térben egymással és a színészekkel. Vannak hátrányai, ha felvételről nézünk meg egy darabot, mert például az operatőr tekintete vezeti a mi figyelmünket is, így nem látunk mindent. Másrészt viszont hasznos is, mert a fővárosi előadásokat láthatják azok a vidéki nézők is, akik nem jutnak el Budapestre. Összegezve úgy gondolom, ha minőségi felvételek készülnek, akkor nagyon jó dolognak – foglalta össze Závada Péter.

Az előadás a Corelli-60 szervezésében valósult meg a könyvtárban. Az alapítvány következő programja egy egyházzenei koncert lesz a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének művészei előadásában.