Már megjelentek a városban a fenyőfaárusok, a legtöbb helyen széles választékban kínálják a karácsonyi hangulat elengedhetetlen szimbólumát. Vannak kisebbek, nagyobbak, fajtájukban különbözőek, így a luc-, a nordmann- és az ezüstfenyő is gyakori a kínálatban.

A karácsonyfák esetében is jönnek-mennek a divatok, s az „igazit vagy műfenyőt” kérdés is újra és újra terítékre kerül. Abban sokan egyetértenek, hogy a nagyobb méretű, frissen kivágott fenyőfát semmi sem múlhatja felül, ám egy tökéletes karácsonyfának még nagyon sok szempontnak kell megfelelnie. Tagadhatatlan, hogy a legtöbben azt szeretnék, ha a fa nem hullatná le leveleit idő előtt, valamint fontos a forma és a fát körül lengő kellemes illat is. Golyánné Komlósi Franciska a hatvani Tesco parkolóban értékesíti a fenyőfákat, az árus azt mondja, a vevők leginkább azokat a fákat keresik, amik az ünnep után is hetekig mutatósak lehetnek.

A nordmann, a luc és az ezüstfenyő a legnépszerűbbek a vásárlók körében – YouTube

– Nálunk többnyire csak luc- és nordmann fenyőfa kapható, a vásárlók tavaly ezeket keresték a leginkább, mivel ezek a legtartósabbak. Sokan számolnak be arról is, hogy ünnepek után hetekkel még mindig áll a karácsonyfájuk, ilyen esetekben is fontos a tartósság. A legnagyobb roham az ünnep előtti napokban szokott lenni, mi a tervek szerint addig leszünk itt, amíg a vevők azt igénylik – mondta a fenyőfa árus. Hozzátette: idén minden fenyőfajtának 20 százalékkal emelkedett az ára, de ez a keresletet jelentősen nem befolyásolja. A vevők többnyire azt mondják, mivel évi egyszeri kiadásról van szó, ha tehetik, rászánják az összeget.

– Nekem a közepes méretű fára van szükségem, és nagyon fontos a forma. Az ezüst- és a nordmann fenyők közül választok, ezek tűnnek a legtartósabbnak is. A családunkban már hagyomány, hogy közösen díszítjük fel a fenyőfát, én mindig az élő fa mellett döntök – fogalmazott Karácsony Mihály. – Nekünk takaros, kisebb méretű fa is tökéletes lesz idén. A férjemmel ketten vagyunk, a gyerekek és az unokák már nagyok, így egy kisebb karácsonyfa is elegendő. Mi a lucfenyő mellett döntünk, mert szerintem annak van a legjobb illata – mondta Kecskés Andrásné.

Egy felmérés alapján jelenleg a lakosság körülbelül negyede díszít karácsonykor fenyő helyett műfenyőt. Az utóbbit választók körében a környezet védelme a leggyakoribb indok. A szakértők azonban kiemelik, hogy a karácsonyfának ültetett fenyő összességében környezetbarátabb, mint a műfenyő. Termesztése ugyanis igen hasonló más mezőgazdasági növényekéhez, a kidobott fák többségét pedig komposztálják, így azoknak sem az előállítása, sem a megsemmisítése nem terheli a környezetet. Vásárlásukkal pedig nem távol-keleti gyártókat, hanem nagyrészt hazai termelőket támogatunk. Egy azonban bizonyos, hogy a karácsonyfa akár mű, akár élő, elengedhetetlen jelképe az ünnepnek. Az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állította Pesten, 1824-ben. A 19. század második felétől kezdődően hazánkban is egyre elterjedtebbé vált a karácsonyfa állítása és díszítése. Az élő fenyőkhöz pedig tartozik még egy legenda is, miszerint a növény gyógyító erővel is bír, illatanyaga pozitív hatással van az érzelmekre, nyugtató és stresszoldó hatást tulajdonítanak neki.

Fotó: archív