Idén is egy hétvégére kertészetté változott a Kossuth tér. Egynyári virágok, balkon növények, fűszer- és gyógynövények, évelők, fák, cserjék és rózsák is széles választékban megtalálhatók voltak a Kertészeti Kiállítás és Vásáron. Az örökzöld és mediterrán kültéri növényekből sem volt hiány az eseményen, ugyanis kefefa és tölcsérjázmin is kapható volt. Vasné Gömöri Henrietta standjánál is mindenki választ kaphatott a növényekkel kapcsolatos felmerülő kérdéseire, sokakat érdekel ugyanis az, hogy miként kell ezeket a különleges növényeket megfelelően gondozni. – Sokan szeretnék kedvenc mediterrán virágaikat kiültetni a kertbe, azonban fontos tudni, hogy a legtöbb erre nem alkalmas, ugyanis télen teleltetni kell ezeket a növényeket és természetesen ekkor sem szabad megfeledkezni a locsolásról. Vannak azonban olyan mediterránok is, melyek amikor elértek egy bizonyos kort, akkor jól tűrik a kiültetést, ilyen például az olajfa és a leander is. Ha szeretnénk ezeknek a növények megőrizni a szépségét, akkor pedig ajánlott a rendszeres tápoldatozás is – mondta a kertészeti bolt üzletvezetője.

Az eseményen kertészeti berendezéseket, kisgépeket és fűnyírókat is bemutattak, valamint ezeket is meg lehetett vásárolni. Mindezek mellett nemcsak a növénykedvelőknek kedveztek, ugyanis kézműves termékeket, ékszereket, dekorációs tárgyakat és ízesített mézet is árusítottak. A program részeként volt tombolasorsolás és aszfaltrajzversenyen is részt vehettek a gyerekek. Továbbá a hagyományokhoz híven, most is megtartották a kiskertépítő versenyt. Gulyás Katalin főkertész elmondta, hogy az idei megmérettetés különlegessége, hogy az óvodások mellett iskolások jelentkezését is várták, valamint a pályaművek elkészítésével kapcsolatban új szabályokat alakítottak ki. – Most nem az intézményekben készítettek el a kompozícióikat a gyerekek, hanem itt a helyszínen a pedagógusok segítségével. A zsűrizést tanítók és kertész szakemberek végezték, akik az ötletesség mellett a természetes anyagok használatát is értékelték – részletezte.

A kiskertépítők versenyére 11 pályamű érkezett, az óvodás korosztályban az első helyezést a Vörösmarty téri Óvoda csapata kapta meg. Kisiskolás kategóriában pedig a Hatvani 5. Számú Általános Iskola diákjai érték el az első helyezést. Különdíjban a Lesznai Anna Módszertani Intézmény növendékei részesültek. A díjátadó után az Ötös iskolások mutatták be Vidám tavaszi dallamok elnevezésű produkciójukat, majd a Liszt Ferenc Nyugdíjas Klub lépett fel, akik népdalokat adtak elő a közönségnek.

Fotó: Albert Péter, Rozgonyi Dezső