Péntek este nagy tömeg várta a Csík zenekart a Népkertben. A több, mint 30 éve együtt zenélő népzenei formáció ismét nagyszabású koncerttel készült a hatvani közönségnek.  Már az előadás elején jó hangulat kerekedett a helyszínen, és olyan nagy klasszikusok is elhangzottak, mint a Sehol se talállak vagy a Csillag vagy fecske című Quimby feldolgozás is. – A modern zenei motívumok, az új gondolatok jól működnek a hagyományos népzenei folklórban. A tradicionális népzene ötvözve a  populárisabb muzsikával egészen jól elegyedik, de figyelni kell az arányokra és a zenei hitelességre – mondta Makó Péter, aki a zenekar fúvós hangszereit szólaltatja meg.  – Ennyi évtized után az egyik legfőbb célunk, hogy igényességre késztessük az embereket. Nemcsak a zenében, de ételekben, öltözékben, viselkedésben,  az élet hétköznapi motívumaiban is keressék és szeressék az igényességet – mondta Csík János, a zenekar alapító tagja, prímása, egyben énekese.

Az együttes 1988 óta a magyar népzenei élet egyik legmeghatározóbb szereplője. Az eltelt három évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt, többek között Fonogram díjat,  Prima Primissa díjat illetve 2013-ban Kossuth díjat is átvehetett a zenekar – A szakmai kitüntetések is jól esnek, de a legfontosabb a közönség szeretete és véleménye. Számomra az egyik legemlékezetesebb visszajelzés az, amikor egyik koncertünk után odajött hozzám egy húsz éves fiatalember és megdicsérte a szoknyámat. Először nem értettem, miért pont ezt jegyezte meg, majd elmagyarázta, hogy szerinte nagyon fontos, hogy a nők nőies öltözködést, eleganciát képviseljenek. Ez egy kellemes emlék nekem. Visszajelzés arra, hogy sokféleképp inspirálhatjuk a közönséget – részletezte Majorosi Marianna, énekes.

A Csík zenekar tegnap sajnos nem tudta végigjátszani a tervezett koncertjét, mert egy vihar félbeszakította a műsort. A közönség és az együttes egy ideig kitartóan várták, hogy átvonuljon a heves zivatar a város fölött, sokáig az eső sem mosta el a lelkes rajongók jó hangulatát.  A vihar azonban felerősödött, ekkor már le kellett fújni a konceret.

Fotó: Bajzáth Gergő