Hétfő este szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak kórházba két embert a mentők Verpeléten, egy Kossuth Lajos úti lakóépületből. A helyszínre az egri hivatásos és a verpeléti önkéntes tűzoltók vonultak, akik gázkoncentrációt mértek az épületben, ezért a gázszolgáltató szakembereit is helyszínre kérték. A szakemberek a fürdőszobában lévő gázkészüléket felülvizsgálatig kizárták a szolgáltatásból.

Csütörtök délután Füzesabonyban, a Hősök utcában, egy kétszintes épülethez riasztották a város hivatásos tűzoltóit, miután az ingatlanban két ember rosszul lett. Az egység egy embert kikísért az épületből, méréseket végzett a házban és kimutatták a szén-monoxid jelenlétét a levegőben. A mentők két embert szállítottak kórházba, a gázszolgáltató szakemberei egy gázkészüléket kizártak a szolgáltatásból.

A Heves Megyei Katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét a szén-monoxid mérgezés veszélyére. Ha nyílt égésterű fűtőeszközt vagy vízmelegítőt használunk, akkor mérgező szén-monoxid keletkezhet. Teljesen mindegy, hogy gázzal, fával, brikettel, szénnel vagy olajjal fűt valaki, amennyiben a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, akkor ott szén-monoxid keletkezik.

Nem elég néha kiszellőztetni azokban a szobákban, ahol ilyen fűtés vagy vízmelegítő működik, különösen a fokozott légzárású nyílászárókkal ellátott helyiségekben. A megfelelő levegő-utánpótlást elősegíti például a nyílászárókba szerelt résszellőző, a fűtő- vagy melegítő berendezés, illetve az égéstermék-elvezető felülvizsgálata, karbantartása.

A szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem képesek érzékelni, ezért mindenképpen tanácsos egy jó minőségű érzékelőt beszerezni otthonra.

A Heves Megyei Ellátási Csoport kéményseprői a lakosság számára ingyenesen, évente átvizsgálják a tüzelőberendezéseinket és a füstelvezető-rendszereinket. A rendszeres vizsgálat elengedhetetlen, ezek adnak valós képet az égéstermék-elvezető és a tüzelőberendezés állapotáról.