Ünnepélyes pillanatokkal kezdődött a képviselő-testületi ülés. Tatai István névtábláját Lestyán Balázs alpolgármester elhelyezte a díszpolgárok tablóján, a polgármesteri hivatal nagytermében. A református lelkész a szeptemberi dísztestületi ülésen vehette át a díszpolgári címet. Ezután a napirendeknek megfelelően folytatódott a tanácskozás. Határoztak a Civil Alap második féléves kiírásának eredményéről. A hatvani civil szervezetek 99 pályázatát támogatja a város ebben a körben, összesen 8 millió 650 ezer forinttal. Az alpolgármester arról beszélt, hogy a keret többszörösére pályáztak a civilek, minden projekt nyert, amelyik megfelelt a formai kritériumoknak. Lestyán Balázs azt mondta: nagyon fontos, hogy működjön a civil élet a városban. – Ők adják a város erejét, a lüktetését, mintegy 120 civil szervezetet számolunk a városban, ezek közül vannak sportszervezetek, vannak olyanok, amelyek a hagyományőrzéssel foglalkoznak és vannak nyugdíjas szervezetek is. Ez a segítség, amit a várostól kapnak csak egy kiegészítő része annak a pénznek, amit ők egész évben felhasználnak – mondta.

A képviselők döntöttek arról, hogy Hatvan idén is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázathoz, amellyel a hátrányos helyzetű hatvani hallgatókat támogatja a város. Tavaly két diák tanulmányaihoz járult hozzá az önkormányzat. A Hatvani Bajza József Gimnázium tehetségprogramját is támogatja a város 1 millió forinttal. Az összegből az intézményben több tantárgyból diákakadémiai foglalkozásokat szerveznek, valamint a tanulmányi versenyekre való felkészülést segítik. A Hatvani Polgármesteri Hivatal 2020-ban elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Családbarát Hely tanúsító védjegyet, amely két évre szól, a hivatal most pályázik a cím megújítására. A Százszorszép Óvoda bővítéséről is határoztak az ülésen. – Ebben az óvodában már régóta probléma, hogy nincs tornaszoba. Ez az intézmény valamikor a ’80-as években épült, és rendkívül sok gyermek jár oda, ezért is fontos a tornaszobának a megvalósítása ezzel a pályázattal – mondta Lestyán Balázs.

Fejlesztés várható a Vas Gereben utcai garázssoron is, a csapadékvíz-elvezetést rendezik a területen. – Több megkeresés érkezett éveken keresztül hozzánk, hogy itt a garázssorok előtt, a Vas Gereben utca végénél a vízelvezetés nem megoldott. Eső esetén befolyik a garázsokba és ez zavarja az ott élőket. Erre nyújt megoldást ez az előterjesztés. Egy pénzügyi keretet különítettünk el erre, hogy a vízelvezetés kérdését ott megoldjuk, bízunk benne, hogy ez egy olyan megoldás lesz, hogy a jövőben már nem kell ezzel a problémával szembesülnünk – részletezte az alpolgármester.

Már korábban döntés született arról, hogy a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság egy traffiboxot helyez el a városban, a testületi ülésen most a helyszín is kiderült. Az autósokat figyelő berendezés a Horváth Mihály út 3. előtti kereszteződésben lesz.  A képviselők az év végéig Varga Zsuzsannát bízták meg az Ady Endre Könyvtár vezetésével. A szakember jelenleg is az intézmény dolgozója. Sinkovics Erika nyugdíjba vonulása miatt vált szükségessé a könyvtár igazgatójának pótlása, erre most új pályázatot írt ki az önkormányzat.