A 18:30-as, választás lezárása előtti utolsó részvételi arányok szerint, a hatvaniak 48,82 százaléka szavazott. Ami azt jelenti, hogy 8294 fő tette le a voksát. A 2-es számú szavazókörben mentek el a legtöbben. 1175 főből 670-en, vagyis 57,02% volt a megjelentek aránya.

A szavazásra jogosultak 44,23 százaléka ment el szavazni Hatvanban 17 óráig, vagyis 7514 fő adta le eddig a voksát. A legtöbben a 2-es szavazókörben szavaztak. Itt 52,77 százalék ment el a választók közül, vagyis itt 620-an voksoltak az 1175 főből.

Délután háromig 6294 fő szavazott Hatvanban. Ez a választópolgárok 37,05 százalékát jelenti. A 2-es szavazókörben, a Bajza József Gimnáziumban 507-en szavaztak, ami az ottani választók 43,15 százaléka.

A valasztas.hu adatai szerint 13 óráig a szavazásra jogosultak 26,6 százaléka adta le eddig a voksát. Hatvanban ez a szám továbbra is magasabb: eddig 29,56 százalék ment el szavazni. Most az ÚRKÁI-ban lévő szavazókör a legnépszerűbb, ott  33,31 százalékos az arány. – Hatvanban, mind a tizenhét szavazókörben rendben elkezdődtek és jelenleg is folynak a választások. Rendkívüli eseményről nem érkezett jelzés – közölte Szikszai Márta, a Helyi Választási Iroda vezetője.

A 11 órai adatok alapján országosan 18,25 százalék a részvételi arány a választásokon. Hatvan azonban az országos átlag felett teljesít: magasabb az arány. Már a választásra jogosultak 21,6 százaléka adta le voksát, ez 3669 főt jelent. Arányaiban az Újhatvani Fiókkönyvtárban a legmagasabb az arány, ott ez a szám: 24,87 százalék.

 

Hatvanban a 9 órai adatok szerint a szavazásra jogosultak 9,16 százaléka adta le a voksát. Ez összesen 1556 főt jelent.  Az országos adatokat nézve pedig eddig 7,2 százalék ment el szavazni.

Horváth Richárd független polgármesterjelölt az ÚRKÁI-ban szavazott reggel. Azt mondta: ez egy sorsdöntő választás, a hatvaniak most határozzák meg milyen irányba haladjon tovább a város a következő öt évben.

Palik Józsefné, az EHE és az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje is volt már szavazni. Ő a Lesznai iskolában adta le voksát. Úgy fogalmazott: ő 18 éves kora óta mindig részt vett a szavazásokon, hiszen fontosnak érezte, hogy beleszóljon az ország és a város sorsába. – Azt gondolom, hogy ma a hatvaniak józanul fognak dönteni, bízom benne, hogy a béke és a nyugalom költözik a városba – jelentette ki.

 

Ma 6 órakor megnyitottak a szavazókörök, elindult a 2019-es önkormányzati választás. Ezen a napon  este 7 óráig lehet szavazni arról, hogy kik vezessék a települést és milyen összetételű legyen a megyei közgyűlés. Ennek megfelelően három darab szavazólapot kapunk majd. Az egyiken a polgármesterjelöltek közül lehet választani. Hatvanban Palik Józsefné az EHE jelöltje, Gál Erzsébet a Fidesz-KDNP jelöltje és Horváth Richárd jelenlegi polgármester indul. A másik lapon az egyéni körzetek képviselői közül választhatunk. Itt körzetenként változó mennyi név szerepel a lapon, a Fidesz, az EHE és a Hatvani Városvédő Egyesület minden körzetben indított jelöltet, de vannak függetlenek és a Nagygombosért Polgári Egyesület is több képviselőjelöltet indított. Összesen 8 egyéni körzet van, őket közvetlenül szavazzák be a választók és 3 képviselő jut még be kompenzációs listáról. A harmadik lapon a megyei közgyűlés összetételét határozhatjuk meg: itt két lista közül választhatunk, az ellenzéki összefogás és a Fidesz-KDNP.  A tisztségviselőket pedig 2014 óta nem 4, hanem 5 évre választjuk, így legközelebb 2024-ben lesz választás.