A tanév ugyan véget ért, de ez nem jelenti azt, hogy a gyerekeknek le kellene mondaniuk az olvasás élményéről. Bár közhelynek számít, hogy a mai fiatalok keveset olvasnak, a tapasztalatok azonban épp az ellenkezőjét mutatják, egyre több fiatal tér be a könyvesboltokba. Köles Mihály, a Líra-Móra könyvesbolt vezetője elmondta, hogy nagyon sok gyerekkönyv és ifjúsági irodalmi kötet fogy a polcokról, a tinédzserek rendszeres látogatói az üzletnek.

– A diákok nagyon szeretik Leiner Laura, Kertész Erzsi könyveit, de a Bori sorozat is népszerű. Újabban teljes sorokat adunk el a Harry Potter könyvekből is, újra nagy divat lett a fiatalok körében a varázslótanonc története – mondta Köles Mihály.

A boltvezető kitért arra is, hogy az áprilisi kényszerszünet után hatalmas forgalmat bonyolítottak le az üzletben, az emberek valószínűleg felértékelték magukban az olvasás élményét a karantén ideje alatt. A könyvesboltban emellett az év végi bizonyítványokat is kiemelten díjazzák, a legjobbaknak 20 százalék kedvezmény jár a jó jegyekért, de a nyári hónapokban is várhatóak további akciók.

Az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola néhány növendéke már élt is ezzel a lehetőséggel, a gyerekek közül többen már megvették az új olvasmányaikat. – Az én kedvenc könyvem A Gémer, a Vlogger és a Sztár című kalandregény, amelyben egy telefon ad kihívásokat a főszereplőknek, de közben szó van benne barátságról és bizalomról is – mondta Kuti Veronika. – Én az Egy ropi naplóját szeretem nagyon olvasni, mert vicces és vidám – tette hozzá Szentes Zsófia. Rónaszéki Eszter pedig A két lotti című gyerekregényt fogja a nyár során elolvasni, de emellett szereti az állatmeséket és a vidám regényeket is.

Az olvasás többféleképp fejleszti a gyerekek mentális képességeit és érzelmi világát. Segít a tanulási nehézségek megelőzésében: gyarapítja a szókincset, fejleszti a figyelmet, csökkenti a hiperaktivitást, segíti a társas készségek kialakulását. Különböző életkorban más-más típusú történeteket szeretnek hallani és olvasni a gyerekek: ezek lehetnek mesék, ismeretterjesztő könyvek vagy akár viccek is. A meseolvasás például tökéletes módszer rá, hogy a gyerekekkel már a korai időkben megszerettessék az olvasást. Minél élményszerűbb, varázslatosabb, vidámabb ez a rituálé, annál könnyebben hangolódik rá a történetekre. Ez pedig megalapozhatja azt, hogy a gyerekek olvasó felnőttekké váljanak.