Saját készítésű ajándéktárgyakkal kedveskedtek az Egri SZC Március 15. Középiskolája és Kollégiuma diákjai egy zagyvaszántói bolt előtt. Az ajándékozás apropója, hogy az Európai Szakképzési Héthez kapcsolódva szeretnék felhívni a figyelmet a szakképzett munkaerő hiányára. – Úgy gondoltuk, hogy ez egy jó kezdeményezés, hiszen az iskola falain kívül is tudjuk népszerűsíteni a szakmákat. A héten mindennap kitelepültünk a tanulókkal valamely bevásárlóközpont elé, és megajándékoztuk a járókelőket. Ezzel hívjuk fel a figyelmet arra, hogy itt hasznos szakmai képzés folyik. Kifejezetten olyan helyszíneket választottunk, amik általános iskolák közelében vannak, hiszen ők jelentik az iskola életében az utánpótlást – mondta el Oroián Erzsébet, az intézmény igazgatója. A szakma hiányát a munkáltatók is észreveszik. Zsámba Gézáné az egyik élelmiszerlánc vezérigazgatója rávilágított, egyre többen hagyják el a bolti eladó szakmát, ami részben a több műszakos munkarendnek is köszönhető. Citor Barbara szerint nagyon hasznos ez a kezdeményezés, mert a tanulók látják, hogy sikeresek abban, amit szakmájuknak választottak.

A Damjanich János Szakközépiskolában tartott szakmai fórumon több oldalról ismertették a szakképzés fontosságát. Fábri Eufrozina, az Egri Szakképzési Centrum főigazgatója előadásában arra mutatott rá, hogy a szakképzés átalakítására a munkaerőpiaci igények kielégítése miatt volt szükség. – A szakképzés átalakítása nem egy új keletű dolog, hiszen már a múltban is több jogszabály változott. Folyamatosan megújul a szakképzési rendszerünk, aminek az a célja, hogy minél jobban ki tudja szolgálni a gazdaságot és a munkaerőpiaci igényeket – fejtette ki.

 

Horváth Richárd polgármester kiemelte: a szakképzés támogatása az egyik legfontosabb feladat, hiszen Hatvanban több munkahely jön létre a közlejövőben, amelyek betöltéséhez elengedhetetlen a szakképzett munkaerő. Az ő képzésükhöz pedig lényeges, hogy minden körülmény adott legyen. – Minden partner, aki ebben a folyamatban szerepel; az iskolák, a munkaadók és -vállalók is fontos, hogy egy irányba mozduljanak, hogy szakképzett munkaerőből ne legyen hiány. Hatvanban ez most azért is központi kérdés, mert a közeljövőben több munkahely is létrejön, amely szakképzett munkaerőt igényel – mondta.

 

A szakképzés európai hetét egyébként az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy különféle rendezvények révén vonzóbbá tegye a szakismereteket biztosító és munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést.