Több kategóriában díjazta a zsűri a mai rendhagyó majálisi főzőverseny versenyzőit. Az első kategóriában a dobogó két fokán is szerepel leves, ám az első helyet egy előétellel szerezték meg, Suhánszki Dávid füstölt harcsát készített salátaágyon, szarvasgombás dresszinggel. Főételek kategóriában szinte már hagyomány, hogy Márkus Norbi étele viszi a prímet, idén sem volt másként, a Márkus család zöldbors-mártásos szűzérméi nyerték el legjobban a zsűri tetszését. – Szívügyem ez a verseny, ezért ötletadó is voltam, hogy ebben a nehéz időszakban is tartsuk meg rendhagyó formában. Azt hittem, itthon könnyebb lesz főzni, mint a Népkertben, de tévedtem. A különlegessége viszont így az lett az ételemnek, hogy modern eszközökkel tudtam elkészíteni. Nagyon örülök, hogy sikerült nyernem, és nagyon jól éreztem magam, remek társaság gyűlt össze, jó volt a hangulat – mondta Márkus Norbi. Egy különleges Pavlova-torta is készült a versenyen, mellyel a Süteam meg is szerezte az első helyet desszert kategóriában.

Kerekes Sándor zsűrielnök elmondta, roppant különleges főzőverseny volt a mostani, nagyon jól érezte magát. – Elképesztően kreatív videókat küldtek a versenyzők. Nagyon sokat számított az első bejelentkezés, amikor is elmondták, hogy mit használnak fel az ételhez, hogyan állítják össze az ízeket. Így például desszert kategóriában azért lett harmadik helyezett egy mascarponés pohárkrém, mert olyan alapanyagokat kevertek benne, amelyek együtt rendkívül különleges ízélményt nyújthattak – véleményezte a versenyt a séf. Hozzátette: őmaga is főzött közben a versenyezőkkel, így igazán át tudta érezni a versenyhangulatot.

Eredmények:

Előétel, leves:

  1. hely – Suhánszki Dávid
  2. hely – Földesi Attila
  3. hely – Márkus család

Főétel:

  1. hely – Márkus család
  2. hely – Hatvani Vasutas Lövészklub
  3. hely – File family

Desszert:

  1. hely – Süteam
  2. hely – Kelemen család
  3. hely – Hangya csapat

Különdíj:

Imre család

Gódor Gábor

 

Fotók: Albert Péter

 

Korábban írtuk:

Készülnek az ételek a főzőversenyre.  A legtöbb családban a gyerekek is besegítenek, mindenki együtt főz. Van, aki hagyományosan, a gáztűzhelyen, és van, aki a kertben a kemencében készíti az ételt. A 11 órási bejelentkezéseken is túlvagyunk, jól haladnak a majálisi szakácsok. A desszertek is sülnek, kuglóf, kürtöskalács és Pavlova-torta is készül.

Képek az eseményből és Albert Pétertől:

Korábban írtuk:

Hatvanban nagy hagyománya van annak, hogy május első napján a Népkertben megmérkőznek egymással a főzőcsapatok. Idén a járvány miatt ez a rendezvény is elmarad, ám rendhagyó módon most online főznek a csapatok. A Grassalkovich Művelődési Ház ugyanis megrendezte a Gasztronline majálist.

Több kategóriában is nevezhettek a versenyzők, a levesek, előételek mellett főételeket és desszerteket készíthetnek. Négy órájuk van a főzésre, az elkészítést pedig dokumentálniuk kell, több alkalommal is be kell jelentkezniük a facebookon létrehozott eseményben. Itt bárki követheti a főzőversenyt.

10 csapat jelentkezett a versenyre, 19-féle ételt készítenek el, van, aki mind a három kategóriában is elindult. Az első bejelentkezések már zajlanak, szuvidált sertésszűz zöldbors-mártással és kürtöskalács is készül. Az online versenyen részt vesz Hangya Attila is, aki hatvaniként most Zuglóból jelentkezett be. Attila korábban is eredményesen vett részt a főzésben, most szűzérméket készít fehérbormártással, desszertnek pedig olasz triót tálal hozzá. Utóbbi különlegessége, hogy sós karamell lesz benne.

Kerekes Sándor séf folyamatosan nyomon követi az online bejelentkezéseket, mindenkinek visszajelez komment formájában. – A kreativitást fogom figyelni, a kötelező három bejelentkezésben megfigyelem az elkészítési fázisokat. Ki milyen fűszereket használ, hogy állítják össze az ízeket, magát a készítést és a tálalást is. Ennyi év tapasztalata után, már el tudom képzelni, hogy a kimért alapanyagokból milyen ízű étel készülhet, hacsak nem ég oda – mondta a zsűri elnöke.

A verseny kategóriánkénti első három helyezettje értékes ajándékokat kap.